GIK: Do 10 sati zašlo 7,24 odsto Beograđana

Autor: Tanjug

Vesti

04.03.2018

10:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izlaznost do 10.00 časova za odbornike Skupštine grada Beograda iznosi 7, 24 odsto, a glasanje za sada protiče bez ikakvih problema, rekao je predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić i demantovao špekulacije o navodnom naknadnom upisivanju birača na biračkom mestu u Mladenovcu broj 16.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

- Na tom mestu nisu uočene neregularnosti - rekao je Lukić i istakao da je lično na tom biračkom mestu proverio stanje i ustanovio da je sve u skladu sa zakonom i procedurama. 

Lukić je naveo da su se u medijima pojavile špekulacije u vezi sa naknadnim upisivanjem birača na biračkom mestu u Mladenovcu broj 16 i objasnio:

- Birački spisak se zaključuje 15 dana pre održavanja izbora i tada se utvrđuje ukupan broj birača. Tri dana pre izbora se zaključuje konačan broj birača, kada se naknadni upisi ljudi koji su promenili prebivalište ili stekli prebivalište na teritoriji Beograda, naknadnim rešenjem Ministarstva upisuju i prave se takozvani naknadni birački spiskovi, naknadni spisak tih lica - objasnio je Lukić. 

Istakao je da je na to biračko mesto lično išao kako bi proverio da li je došlo do neregularnosti, te da je ustanovio da postoji rešenje Ministarstva o naknadnom upisu, kao i poseban izvod biračkog spiska overen od strane nadležnog organa, potpisan od strane ovlašćenog lica. 


- Taj birač može da glasa na tom biračkom mestu i zato je bio naknadno takozvani upis. Pored naknadnog upisa postoji i naknadno brisanje birača koji su u tih 12 dana promenili prebivalište - rekao je Lukić.

Glasanje za sada protiče u skladu sa zakonom i našim pravilima, zaključio je Lukić. 

Dodao je da je tačno u 7 časova jutros otvoreno svih 1.185 mesta u Beogradu, te da je izlaznost nešto veća u Lazarevcu i Mladenovcu, ali da ta razlika nije značajna. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading