Podneta prijava protiv sudije: Trifunovićeva prekršila zakon, poslovnik i etički kodeks

Autor:

Vesti

29.11.2018

04:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O radu sudije Višeg suda u Beogradu Irene Radulović Trifunović raspravljaće taj sud, ali i disciplinska komisija Visokog saveta sudstva. Srpski telegraf podneo je prijavu i pritužbu ovim dvema institucijama i priložio dokaze o njenoj sprezi s kontroverznim biznismenom Vladimirom Vrbaškim. Dopis je poslat i predsedniku Višeg suda Aleksandru Stepanoviću.

RepublikaFoto: Starsport
Vladimir Vrbaški

Trifunovićeva, kako se navodi u obrazloženju, nedvosmisleno je prekršila Zakon o sudijama, sudski poslovnik i etički kodeks time što je rešenje kojim Srpskom telegrafu zabranjuje da piše o Vrbaškom poslala ovom tajkunu, praktično na odobrenje, čak 17 dana pre nego što je dostavljeno našoj redakciji.

OZBILJAN PREKRŠAJ

Sudija je, naime, našem listu zabranila da piše o temi koja je od interesa za javnost i to je, po svemu sudeći, uradila na nedozvoljen način. Ona je, kako smo objavili prethodnih dana, u korist tajkuna Vrbaškog unapred donela rešenje kojim zabranjuje Srpskom telegrafu da piše o njemu i objavljuje njegovu sliku, a sve pod pretnjom drakonskim kaznama. Iako je to samo po sebi svojevrsni udar na medije jer se unapred zabranjuje da se o nekome piše, ni to nije najgore.

17 dana ranije sudija poslala rešenje tajkunu

Ono što je nečuveno i decenijama neviđen nonsens jeste činjenica da je našoj redakciji to rešenje dostavljeno tek u ponedeljak iako ga je sudija Irena Radulović Trifunović još 17 dana ranije, 9. novembra, slikala i poslala Vrbaškom da bi se pohvalila da je odradila ono što je od nje traženo. Pritom, nije nas obavestila da je tajkun uopšte podneo zahtev da se zabrani pisanje o njemu niti nam je data mogućnost da se o bilo čemu izjasnimo.

- Ovakvim postupanjem Trifunovićeva je načinila ozbiljan disciplinski prekršaj Zakona o sudijama jer očigledno nekorektno postupa prema učesnicima u sudskom postupku, izražava svoj jasan stav i odnos, te time povređuje načelo nepristrasnosti, upuštajući se u neprimerene odnose sa strankama ili njihovim pravnim zastupnicima u postupku koji vodi - navodi se u pritužbi Srpskog telegrafa.

Pored toga, sudija, kako se dodaje, povredila je brojne norme Zakona o sudijama, sudskog poslovnika i etičkog kodeksa.

Milojević: VSS će proveriti dokaze

Predsednik Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević potvrdio je juče da njima svakako treba poslati žalbu po pitanju sudije Višeg suda.

- Svakako se treba obratiti Visokom savetu sudstva kako bi se na osnovu svih dokaza kojima raspolažete utvrdilo da li je prekršen etički kodeks i napravljen disciplinski prekršaj - poručio je Milojević.

- Sudija ni na koji način, pa ni prosleđivanjem fotografije urađenog rešenja, ne sme izražavati lične stavove prema bilo kome, a naročito ne prema jednoj od strana u postupku (Vladimiru Vrbaškom). Takođe, etički kodeks propisuje da sudija mora da se suzdržava od nedoličnih postupaka, kao i od postupaka koji mogu narušiti poverenje javnosti u rad suda, te da je dužan da se uzdržava od svakog postupka kojim se stvara utisak o postojanju korupcije u sudu - navodi se, između ostalog, u pritužbi.

POMOGAO DRUGI TAJKUN

Podsetimo, Vrbaški je do sudije Irene Radulović Trifunović, kako se ispostavilo, došao preko advokata jednog od najvećih srpskih biznismena, čoveka koji je u vreme bivše vlasti maltene bio najmoćnija ličnost u zemlji. On i sam ima problema sa zakonom i postupak protiv njega još nije okončan. Njegovi advokati Vrbaškog su prvo povezali sa sudijom Apelacionog suda J. V., koja je kandidat za Kasacioni sud. Ona je iskoristila svoj uticaj i poznanstvo sa Radulović Trifunovićevom, a ova je pristala da bahatom biznismenu završi posao i privremenom merom spreči naš list, pod pretnjom drakonskim novčanim kaznama, da nastavi da otkriva gde sve mulja.

Na ova pitanja sudija odbila da odgovori

Sudija Irena Radulović Trifunović danima nije odgovarala na pitanja Srpskog telegrafa u vezi sa ovim slučajem, da bi nam tek pošto nam je uručeno sporno rešenje mejlom poslala odgovore, ali na samo dva od ukupno šest pitanja koja smo joj poslali. Naravno, na suštinska pitanja nismo dobili odgovore.

1. Zašto ste izrađeno rešenje slikali i poslali Vladimiru Vrbaškom?

2. Da li poznajete gospodina Vrbaškog i u kakvim ste relacijama s njim?

3. Da li vam je gospodin Vrbaški, sam ili preko nekog posrednika, obećao ili učinio bilo kakvu protivuslugu? Da li ste od njega ili nekog ko je povezan s njim primili neki novac?

4. Kakve su vaše relacije sa sudijom Apelacionog suda u Beogradu J. V.? Da li je ona sa vama razgovarala o slučaju gospodina Vrbaškog?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading