Istražuje se slučaj "Vrbaški"! Sudiji preti razrešenje

Autor: I. Ž. - E. S. T

Vesti

04.12.2018

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudija Višeg suda Irena Radulović Trifunović, koja je napisala rešenje kojim Srpskom telegrafu zabranjuje bilo kakvo pisanje o kontroverznom biznismenu Vladimiru Vrbaškom, a koje je 17 dana pre nego što je ono nama dostavljeno poslala Vrbaškom na odobrenje, trenutno je pod istragom.

RepublikaFoto: Starsport
Vladimir Vrbaški, vojvođanski tajkun 

Radulović Trifunovićeva je u postupku protiv našeg lista prekršila Zakon o sudijama, sudski poslovnik i etički kodeks, zbog čega je Srpski telegraf podneo pritužbe predsedniku Višeg suda Aleksandru Stepanoviću i disciplinskom tužiocu pri Visokom savetu sudstva.

Nakon toga pokrenuta je istraga protiv nje, a prema našim saznanjima, počelo se sa prikupljanjem informacija o tome sa kim je sve bila u kontaktu i eventualno ugovarala tok postupka koji vodi za Vrbaškog.

Foto: Privatna arhiva
Crno na belo

KAZNA OBAVEZNA

Poznati advokat Ivan Simić za Srpski telegraf objašnjava proceduru koja sledi.

- U ovakvim slučajevima najpre se traži izjašnjenje od postupajućeg sudije, koji će se izjasniti po osnovu navoda koji su navedeni u pritužbama, a nakon toga će se, ukoliko se proceni da je bilo nekih nepravilnosti u postupanju, pokrenuti odgovarajući postupak - navodi Simić.
Kako kaže, u zavisnosti od vrste i stepena nepravilnosti zavisi i eventualna kazna.
- Sudiji može da se izrekne opomena, da se izrekne sankcija koja se odnosi na platu, dok se za najteže povrede može zatražiti i razrešenje sudije - kaže Simić.

ZABRANA PISANJA

Sudija je, naime, našoj redakciji zabranila da piše o temi koja je od interesa za javnost i pritom je to uradila na nedozvoljen način. Kako smo pisali prethodnih dana, ona je u korist Vrbaškog unapred donela rešenje kojim zabranjuje Srpskom telegrafu da piše o njemu i objavljuje njegovu fotografiju, a sve pod pretnjom drakonskim kaznama. Iako je to samo po sebi svojevrsni udar na medije - zabraniti unapred da se bilo šta piše o nekome - to nije najgore.

Koriste uticaj i veze

Vrbaški je do sudije Irene Radulović Trifunović, po svemu sudeći, došao preko advokata jednog od najvećih srpskih biznismena, čoveka koji je u vreme bivše vlasti maltene bio najmoćnija ličnost u zemlji. On i sam ima problema sa zakonom i postupak protiv njega još nije okončan. Njegovi advokati Vrbaškog su prvo povezali sa sudijom Vrhovnog kasacionog suda J. V. Ona je iskoristila svoj uticaj i poznanstvo sa Radulović Trifunovićevom, a ova je pristala da bahatom biznismenu završi posao i privremenom merom spreči naš list, pod pretnjom drakonskim novčanim kaznama, da nastavi da otkriva gde sve mulja.

Ono što je nečuveno i neviđen nonsens jeste činjenica da je našoj redakciji to rešenje dostavljeno tek u ponedeljak, iako ga je Radulović Trifunovićeva još 17 dana ranije, 9. novembra, slikala i poslala Vrbaškom da bi se pohvalila da je odradila ono što je od nje traženo.

Pritom, nije nas obavestila da je uopšte podneo zahtev da se zabrani pisanje o njemu niti nam je data mogućnost da se o bilo čemu izjasnimo. 

- Ovakvim postupanjem sudija Irena Radulović Trifunović načinila je ozbiljan disciplinski prekršaj Zakona o sudijama jer očigledno nekorektno postupa prema učesnicima u sudskom postupku, izražava svoj jasan stav i odnos, te time povređuje načelo nepristrasnosti, upuštajući se u neprimerene odnose sa strankama ili njihovim pravnim zastupnicima u postupku koji vodi - navodi se u pritužbi.
Pored toga, kako se dodaje, sudija je povredila brojne norme Zakona o sudijama, Sudskog poslovnika i Etičkog kodeksa. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading