DOBRA VEST: Veće kvote za izvoz junećeg mesa

Autor: rts.rs

Vesti

08.12.2018

06:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo poljoprivrede je sa predstavnicima turske Vlade ugovorilo veću kvotu za izvoz junećeg mesa u 2019. godini. Umesto dosadašnjih 5.000 tona moći ćemo da izvezemo 7.000 tona junetine.

RepublikaFoto: pixabay.com

Postignuti dogovor će povećati izvoz goveđeg mesa u Tursku sa trenutnih 25 na gotovo 35 miliona evra. Kako se za povećani obim posla pripremaju stočari i klaničari proveravali smo na Pešterskoj visoravni.

Klanica Muriza Turkovića u Sjenici je među prvima u Srbiji sa halal certifikatom koji je uslov za izvoz mesa u Tursku. Halal što znači ispravno odnosi se na način uzgoja, hrane i humanog pristupa obradi stoke u klanicama.

- Zadnji put smo izvezli oko 100 tona u ovoj godini, a 2011. godine 220-230 tona je bio izvoz. Mali nedostatak koji smo imali pa se nije posao završavao, pa se nije finalizovao kod nas u našoj klanici je taj što smo imali mali prostor za pakovanje mesa negde 100 kvadrata zahtev turskog uvoznika 200-300 kvadrata. Mi smo taj prostor ove godine napravili - kaže Turković.

Skoro udvostručeni izvoz mesa smanjiće prostor nakupcima da obaraju cene.

- Fala bogu što ima izvoz mesa i to gde da prodamo, da plasiramo svoju robu, a ne dođe ti pred vrata kupi ti za nikakvu cenu - kaže Mile Đurić iz Vrela kod Sjenice.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

- Imam dvadeset krava, pedeset ovaca, jutros sam hteo da ih maknem, a kad sam čuo ministra Nedimovića da će da poveća subvencije po 500 za grlo to me je vratilo - navodi Mirsad Rahić iz Trijebine na Pešterskoj visoravni.

Pešterska visoravan ima ogroman prostor za uzgoj goveda jer se prostire na 80.000 hektara poljoprivrednih površina.

- Procena je da naredne godine sa Peštera će moći da se izveze do 700 tona junećeg mesa, da je ovo tek početak tog posla i da bi u narednim godinama trebalo da se poveća ovaj kapacitet - smatra Esad Hodžić, direktor Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede. Na Pešterskoj visoravni uzgaja se oko 50.000 govedi i oko 45.000 ovaca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading