KVALITETNA OPREMA ZA GREJANJE GARANT SIGURNOSTI: Pouzdani kompenzatori spas od buke i pucanja cevi

Autor: Sponzorisani tekst

Vesti

21.12.2018

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada mislimo o tome zašto su nam radijatori u stanu topli ili hladni, uglavnom ne razmišljamo o tome šta se krije u pozadini, kako i zahvaljući čemu veliki sistem centralnog grejanja funkcioniše. Samo jedan deo slagalice su kompenzatori, uređaji koji omogućavaju da sistem radi bez problema.

Foto: Promo foto

Šta i na koji način regulišu kompenzatori objašnjava mašinski inženjer Darko Marinković, inače vlasnik kompanije TDM koja se već dve i po decenije bavi kompleksnim sistemima daljinskog grejanja, kako distribucijom artikala za termo-tehničke instalacije tako i projektovanjem i ugradnjom instalacija.

DIREKTOR MARINKOVIĆ: Gumeni kompenzatori amortizuju vibracije koje stvaraju pumpe

BEZ NAPREZANJA CEVI

Kompanija TDM u svojoj ponudi ima više od 5.000 artikala za podstanice i kućne instalacije, a kada je reč konkretno o kompenzatorima u njihovoj ponudi su verovatno svima najpoznatiji i, po mnogima, najkvalitetniji aksijalni cevni kompenzatori na prostoru bivše Jugoslavije koje proizvodi firma " Đuro Đaković" iz Slavonskog Broda, kao i gumeni kompenzatori španskog proizvodača "Genebre".

Foto: Promo foto

Više od 100 velikih projekata

Kompanija TDM može da se pohvali učešćem u više od 100 velikih projekata u oblasti daljinskog sistema grejanja. Pomenućemo samo neke od objekata, koji definitivno predstavljaju dobru preporuku, kao što su: Avalski Toranj, Aerodrom Nikola Tesla i vojni aerodrom u Batajnici, Stadion FK "Crvena Zvezda", Ledena dvorana "Pionir", kao najveći kliničko bolnički centri u Srbiji među kojima su GAK Narodni Front, VMA, KBC Zvezdara i KBC Zemun...

Kompenzatori "Ðuro Ðaković", zavisno od tipa, služe da spreče pucanje cevi za grejanje, objašnjava Marinković.

- Ima više tipova kompenzatora, aksijalni recimo kompenzuju širenje i skupljanje cevovoda kako ne bi došlo do pucanja jer se sva tela, pa i cevi, na toploti šire, a na hladnoći skupljaju. Zglobni kompenzatori imaju i tu funkciju da spreče naprezanja cevovoda na mestima koja se pomeraju, kao što su mostovi - naveo je Marinković.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Direktor Darko Marinković

Kada su u pitanju veliki mostovi mi vidimo samo ono iznad, gomilu automobila koja prolazi i viseću konstrukciju, a ne vidimo cevi za toplovod koje su ispod.

- Ne treba ni razmišljati o tome šta bi bilo kad bi bilo u slučaju da kompenzator nije adekvatan i da takav jedan sistem nije urađen kako treba, kakva bi katastrofa mogla da se desi - navodi Marinković.

Foto: Promo foto

ZA LAKŠU MONTAŽU

Pored pomenutih, postoje i kompenzatori koji u vodovodima služe da se lakše montiraju i demontiraju drugi elementi, jer sama elastična harmonika kompenzatora dozvoljava da se lakše poveća ili smanji prostor za ugradnju, dodaje naš sagovornik.

Nikako ne treba zapostaviti ulogu i važnost gumenih kompenzatora.

- Oni amortizuju vibracije koje stvaraju pumpe u svom radu, drugim rečima treba da spreče njihov prenos dalje na sistem što bi, između ostalog, izazvalo i buku. To se najbolje oslikava u stanovima gde stanarima smeta buka kada toplane startuju grejanje - kaže Marinković.

5 hiljada artikala ima u ponudi TDM

Foto: Promo foto

Gumeni kompenzatori su električno neprovodljivi, otporni na stajanje i temperaturno otporni na toplu vodu.

Ovaj tip kompenzatora kompanija TDM je ugrađivala u više stotina toplotnih podstanica širom Srbije, a isto tako i u brojne fabrike sa istom namenom.

Gde je TDM ugradio kompenzatore "Đuro Đaković"

1. Toplovod mosta Gazela
2. Ulica Vojvode Stepe
3. Fabrika "Fijat" Kragujevac
4. RTB Bor
5. Železara Smederevo
6. Termoelektrana "Nikola Tesla" Obrenovac
7. Fabrika "Mišlen" u Pirotu
8. Fabrika "Frikom"
9. Fabrika Šećera "Sunoko"
10. HIP Azotara
11. Fabrika "Grudfos"

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading