Oni se zalažu za doživotni zatvor u Srbiji: Da li ste vi za ili protiv?

Autor: Republika

Vesti

23.12.2018

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivač fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić rekao je da će sledeće nedelje biti formirana radna grupa koja će raditi na pripremi izmena Krivičnog zakonika Srbije u vezi sa uvođenjem doživotnog zatvora, a u kojoj će predstavnika imati i Fondacija "Tijana Jurić".

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Igor Jurić

On je rekao za RTS da je održan sastanak s ministarkom pravde Nelom Kuburović i državnim sekretarom Radomirom Ilićem, kome je prisustvovao zajedno sa advokaticom Majom Atanasković, a koja je pisala predlog izmene zakona i koja će biti predstavnica Fondacije u radnoj grupi.

"U razgovoru nam je potvrđeno da će do 28. decembra, tačnije do kraja godine biti formirana radna grupa koja će raditi na izmenama Krivičnog zakonika", rekao je Jurić, koji je istakao da će u radnoj grupi biti najstručniji pravnici Srbije.


Kako je naveo, ovo je prvi konkretan korak Ministarstva pravde, prva konkretna stvar "gde zaista vidimo pomak u onome što smo tražili". "Nama rokovi jesu bitni, i zbog toga je važno to što imamo svog predstavnika u grupi", ocenio je Jurić.

On je istakao da neće odustati od zahteva - doživotna robija za počinioce najtežih krivičnih dela bez mogućnosti pomilovanja. "Mi zastupamo stavove više od 160.000 građana i sada nemamo pravo da odustajemo", rekao je Jurić te dodao da dok se zakon ne donese, iz Fondacije "Tijana Đurić" će putem društvenih mreža nastaviti da upozoravaju na opasnosti.

"Društvene mreže nisu jedini način da se upozori na opasnosti, tu treba da se nađe sistemsko rešenje. Registar pedofila treba da bude javan", istakao je Jurić. Poručio je da on kao otac stradalog deteta neće odustati od borbe.

"Moja odgovornost kao čoveka koji je doživeo takvu tragediju je da moram da upozoravam i ja od toga neću odustati. Ali ponavljam da to nije rešenje, mislim da to treba sistemski da se reši jer povratnika dela nažalost ima jako puno. Ti ljudi sada šetaju ulicama bez kontrole i mi moramo bar na neki način da upozorimo građane jer je ugrožena njihova bezbednost i bezbednost njihove dece", zaključio je za RTS Jurić.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading