KATOLICI DANAS SLAVE BADNJI DAN - Hočevar: Neka 2019. bude godina mira!

Autor: Tanjug

Vesti

24.12.2018

08:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Badnji dan i Badnje veče.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Stanislav Hočevar

Građani katoličke veroispovesti, u susret sutrašenjem Božiću, širom Srbije prisustvovaće večeras misama ponoćkama čime počinje obeležavanje najradosnijeg praznika. Božić po gregorijanskom kalendaru proslavljaju i protestanske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

U Božićnoj poslanici beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar naveo je da Božić nisu susreti oko bogate trpeze, već novo i iskreno zajedništvo sa zaboravljenima, nepodobnima ili suvišnima. Poželeo je da 2019. godina bude godina rađanja mira, godina mirnih odnosa u kojoj će vladati mir u čitavom svetu, u čitavom svemiru.

- Poruka mira dobija značajnu ulogu upravo zbog stanja današnjeg sveta i zbog izazova koji sve snažno dotiču. Ne može nam pobeći iz razmišljanja bolno pitanje da li ima smisla slaviti Božić ako se oko nas toliko toga ruga miru i toliko ima onih koji raspaljuju vatru nerazumevanja - navodi Hočevar.

Nadbiskup Hočevar pita da li će se ove godine svom snagom slaviti dan Hristovog rođenja čak i ako je sve manje rađanja, toliko se mladih seli odavde gde se nekada snažno borilo za život i čuvala sloboda. Poručuje da ako Isus Hristos nema prvo i pravo mesto, onda niko od ljudi ne zna gde je i koje je njegovo mesto, kakav bi trebalo da bude i koji mu je životni poziv.

- Božić nije u tome da se susrećemo oko bogate trpeze, nego u našem novom i iskrenom zajedništvu s onima koje smo dosad zaboravljali, gurali na rub života, smatrali nepodobnim, nesposobnim ili čak suvišnim - ističe beogradski nadbiskup. Hočevar kaže da je Božić dan kada se u ljudima rađaju nove spoznaje, novi uvidi, osnosi, celovitije učenje, nova dela, novi nacrti života i rada.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poželeo je svima srećan i blagosloven Božić uz poruku da Onaj koji zaista dolazi u sve dubine našeg ličnog i društvenog bića, ispuni sve blagoslovom, srećom i mirom.

Beogradski nadbiskup je čestitao Božić i patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju i svim vernicima koji poštuju julijanski kalendar, prema kojem se dan Hristovog rođenja proslavlja 7. januara. Hočevar u pismu Irineju čestita i jubilej SPC, koja 2019. godine proslavlja 800 godina od sticanja autokefalnosti.

Prema predanjima, Isus Hrist je rođen 25. decembra u Vitlajemskoj pećini pa se taj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u celom hrišćanskom svetu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading