UDAR NA SRBIJU PREKO USAID

Autor:

Vesti

14.08.2017

08:03 >> 08:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vašington će pod maskom borbe protiv korupcije u Srbiji, preko organizacije USAID (Američka agencija za međunarodni razvoj) koja godinama radi u našoj zemlji, pokušati da skloni ruske ljude iz vrha vlasti u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug
Provaljeni: Rusi otkrili tajni plan

Ovo otkriva Raša tudej, pozivajući se na dokumente u koje su njihovi novinari imali uvid. Kako se navodi, USAID je već objavio tender za čitav niz projekata praćenja rada državnih institucija u Srbiji, sa navodnim ciljem jačanja borbe protiv korupcije, iza čega se u stvari krije akcija suzbijanja ruskog uticaja.

- Program USAID za borbu protiv korupcije trebalo je da bude paravan za lobiranje i guranje interesa Vašingtona u Beogradu i direktno je usmeren protiv Moskve - navodi Raša tudej.

LAŽNE OPTUŽBE

Šef Centra za studije američkog mehanizma za spoljnu politiku Sergej Samuilov smatra da je USAID najogoljeniji primer mešanja SAD u unutrašnja pitanja Srbije.

- Svrha donacija je da izbaci neke političare i uticajne ljude iz državnih institucija pod optužbom da su korumpirani. Glavna meta će biti političari koji podržavaju orijentaciju Beograda prema Rusiji, a ne NATO. Srbi su protiv NATO, a u Beogradu su čak bile i demonstracije protiv prisustva trupa zapadne vojne alijanse na teritoriji Srbije - rekao je Samuilov.

Rusi otkrivaju da USAID u tom cilju namerava da raširi uticaj na čitavu mrežu nevladinih organizacija i da upotrebi medije, koji će imati veoma značajnu ulogu u ovom projektu. Sve će biti finansirano velikim količinama novca koje će stizati iz inostranstva (krajem aprila je saopšteno da će kao prvi korak biti opredeljeno devet miliona dolara za pomenute projekte) i prikriveno navodnom željom da se ubrzaju reforme u Srbiji, kako bi naša zemlja što brže ušla u Evropsku uniju.

LOKALNI PARTNERI

Službenici USAID koji budu radili na ovim projektima, kao i njihovi lokalni partneri, biće iskorišćeni i za prikupljanje informacija o političkoj situaciji na lokalu i biće, kako se navodi, dragocen izvor informacija o tome u kojim opštinama je moguća promena vlasti.

Prema navodima Raše tudeja, sve ovo radi se po scenariju koji je već primenjen u Makedoniji i tamo je doveo do promene vlasti, a nešto slično rađeno je i u Albaniji, kao podrška Ediju Rami.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading