Vernici koji poste moraju da sačekaju ponoć i to samo ako ne žele da urade jednu stvar!

Autor: alo.rs, Republika

Vesti

06.01.2019

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Badnji dan je poslednji dan pred Božić, a ujedno je i poslednji dan Velikog Božićnog posta. Iako se po vizantijskom računanju vremena, koji Srpska pravoslavna crkva koristi, dan završava u 17 sati, kada je u pitanju post, to ne važi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Vernici koji poste moraju da sačekaju ponoć i to samo ako ne žele da se pričeste.

Međutim, ako ste već postili, poželjno je da se pričestite, a to možete tek posle Božićne liturgije koja se služi ujutru, na Božić. To znači da ne smete da se omrsite pre toga, pa čak ni da pijete vodu. Veruje se da je na Badnji dan obavezno vraćanje pozajmljenih stvari jer, u protivnom, neće biti vraćene čitave godine. Najvažniji ritual za Badnji dan je sečenje badnjaka i njegovo unošenje u kuću.

Na Badnje veče trpeza je posna, ali bogata i prethodi joj četrdesetodnevni post. Treba da obiluje jelom i pićem da bi i Nova godina bila rodna i puna izobilja. Nekim jelima se pridavao poseban, magijski značaj, a ona se smatraju i obaveznim: med, beli luk, pasulj, kupus, riba, voće - orasi, lešnici, jabuke, suve šljive, suve kajsije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading