Posle punih 40 godina: Beograd dobija novi studentski dom

Autor: Tanjug

Vesti

21.01.2019

23:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavnom gradu, koji je ujedno i najveći univerzitetski centar u Srbiji, nedostaje najmanje 1.000 mesta u studentskim domovima. Prema najavama iz Ministarstva prosvete, prestonica bi posle više od četiri decenije trebalo da dobije novi dom za smeštaj studenata i to u najvećem studentskom naselju na Balkanu - Studentskom gradu.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Ilustracija

Najveći problem je sa brucošima, kojih svake godine konkuriše duplo više od raspoloživih kapaciteta, pa mnogi odlični i vrlodobri đaci ostanu "ispod crte" u prvoj raspodeli. U Studentskom centru "Beograd" ističu da je interesovanje za smeštaj u domu sve veće iz godine u godinu.

- U oktobarskoj raspodeli soba za brucoše uspeli smo da obezbedimo oko 200 mesta više nego prethodnih godina, a želimo da se to nastavi i ove godine - kaže Vladimir Cvijović, zamenik direktora Studentskog centra "Beograd".

- Praksa je pokazala da je tek 30 odsto studenata prve godine dobijalo mesto u domu na raspodeli, pa se to mora menjati. Nova mesta su obezbeđena korigovanjem konkursne kvote i strožom kontrolom ilegalaca. Rezultat toga su dodatna mesta na najmlađe studente.

On navodi da je prošle godine za mesto u domu konkurisalo 2.018 svršenih srednjoškolaca, a mesto je dobilo njih 1.200 i još oko 120 iz društveno osetljivih grupa. Trenutno je neraspoređeno oko 350 brucoša.

 

 

On ističe da je samo pet odsto akademaca na višim godinama studija koji su "prekobrojni" u raspodeli, ali kasnije i oni dobijaju mesto, tako da među onima koji čekaju smeštaj u nekom od domova, trenutno nema starijih studenata.

- Osim dodatnih mesta, cilj nam je i poboljšanje uslova za boravak studenata - ističe Cvijović.

- Ankete koje smo radili pokazuju da im je najveći problem internet, tako da će biti poboljšan, povećaćemo broj info-kioska za prodaju bonova, plaćanje usluga, a u planu nam je uvođenje elektronske rezervacije soba.

Cena smeštaja u objektima Studentskog centra "Beograd" zavisi od doma, a kreće se od 1.020 dinara u četvorokrevetnoj sobi četvrte kategorije do 1.970 dinara u dvokrevenoj prve kategorije. U menzi doručak košta 40 dinara, ručak 72 i večera 59 dinara. U kuhinji Studentskog centra se priprema i hrana za pacijente koji se leče u Klinici za kardiovaskularne boleti "Dedinje".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading