Odužilo se podizanje cisterne, meštani još ne mogu nazad

Autor: Tanjug

Vesti

27.01.2019

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meštani sela Jasenovik kod Niša još ne mogu da se vrate svojim domovima zbog trajanja tehnološkog postupka podizanja u bezbedan položaj jedne od dve cisterne sa amonijakom, koje su prošle subote iskliznule iz šina, saopštio je Grad Niš.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Prevrnuta cisterna

- Zbog trajanja tehnološkog postupka podizanja cisterne u bezbedan položaj, Komandant štaba za vanredne situacije Grada Niša obaveštava da se produžava vreme zbrinjavanja evakuisanog stanovništva sela Jasenovik - navodi se na sajtu Grada Niša.

Kako se dodaje, o vremenu povratka, meštani će biti blagovremeno obavešteni preko sredstava javnog informisanja. Meštani sela Jasenovik kod Niša ranije danas su evakuisani zbog uklanjanja druge cisterne sa amonijakom koja je iskliznula iz šina prošle subote.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ

Kako je preneo RTS, "Železnice Srbije" koriste svoju najveću dizalicu za podizanje cisterne. Očekuje se istakanje amonijaka, pošto je cisterna oštećena i ne može da se vrati na kolosek.

Meštani su smešteni kod rođaka i prijatelja, ili u privremenom smeštaju koji je obezbedio Grad Niš. Policija obezbeđuje prilaze selu.

Gradonačelnik Darko Bulatović, koji je i komandant štaba za vanredne situacije, kazao je za RTS da vreme povratka evakuisanih zavisi od dinamike radnji na lokaciji.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ

- Sam zadatak podrazumeva da se vagon-cisterna podigne, uspravi na bezbedan način, premesti sa gornje strane pruge na platformu koja je za to već pripremljena, učvrsti i obezbedi - objašnjava Bulatović.

On je dodao da će, kada se te aktivnosti završe, meštani biti obavešteni da mogu da se vrate.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ

- Što se tiče pretakanja amonijaka, njega vrši privatni operater. Od koordinacije operatera i "Železnica Srbije" zavisi da li će se to raditi danas. Najrizičniji deo posla treba da bude okončan tokom dana - rekao je Bulatović i napomenuo da je drugo pitanje da li će biti evakuacije i prilikom pretakanja.

Podseća se da je Gradski štab za vanredne situacije u Nišu saopštio sinoć da će meštani biti evakuisani u periodu između 10 i 17 časova.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ

Dve cisterne su prošle subote iskliznule sa pruge između Niša i Svrljiga. Nadležni su istakli da nema opasnosti za ljude i životnu sredinu. Jedna cisterna je vraćena na kolosek u petak, a stanovništo je i tada iz predostrožnosti bilo evakuisano.

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading