Stefanović: Najveći izazovi u borbi protiv terorizma - strana ratišta i ekstremna radikalizacija

Autor: Republika

Vesti

07.02.2019

16:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas da je za uspešnu borbu protiv terorizma ključna saradnja svih bezbednosnih službi na međunarodnom nivou.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Stefanović na predavanju

- Obaveštajni rad, svakodnevna razmena informacija o potencijalnim opasnostima i kontinuirana razmena iskustava jedini su način da se uspešno suprostavimo ovoj globalnoj pretnji. Zadovoljan sam što su se srpska policija i ostale službe pokazale kao kredibilan partner u ovoj borbi na međunarodnom nivou. Na našu sreću, za razliku od brojnih zemalja, u Srbiji nije bilo terorističkih napada, što naravno ne znači da smo mi opušteni. Budno smo propratili svaku i najmanju mogućnost opasnosti i tako ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti - rekao je Stefanović na Vojnoj akademiji u Beogradu, gde je održao predavanje na temu "Suprotstavljanje terorizmu kao važan segment politike nacionalne bezbednosti Republike Srbije". 

Stefanović je naveo da primarne bezbednosne izazove u vezi sa terorizmom, koji su u fokusu rada naših službi, predstavljaju povratak sa stranih ratišta i ekstremna radikalizacija.

- Podaci pokazuju da se u Siriji i Iraku trenutno u sastavu terorističkih organizacija nalazi ukupno 28 državljana Srbije i mi u suštini iz godine u godinu imamo trend smanjenja takvih odlazaka - rekao je ministar. 

On je podsetio da je na to najviše uticalo uvođenje krivičnih dela učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj zemlji i organizovanje učestvovanja u Krivični zakonik 2014. godine, te naveo da u 2017. i 2018. nije evidentiran nijedan državljanin Srbije koji se pridružio terorističkim organizacijama. 

RepublikaFoto: MUP Srbije
Tekst potpisa

- U aprilu prošle godine sedam osoba je prvostepeno osuđeno za krivična dela terorističkog udruživanja, vrbovanja i obučavanja za vršenje terorističkih dela, javnog podsticanja na izvršenje terorističkih dela, finansiranja terorizma i terorizma pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu na ukupno 69 i po godina zatvora. Osim tih represivnih mera, podjednako važno je i sprečavanje radikalizacije. Država mora biti spremna da koristi sve raspoložive resurse kako bi se tome suprostavila - rekao je Stefanović. 

On je istakao da su modeli radikalizacije ranije bili daleko prostiji, dok su se danas praktično preselili u virtuelni svet, gde terorističke organizacije zloupotrebljavaju društvene mreže i sajtove za propagandu, obučavanje, regrutovanje novih članova i prikupljanje finansijskih sredstava. 

- Svesni smo da ne postoje konačna rešenja i da se svi moramo prilagođavati i usavršavati da bi se ovoj globalnoj pretnji sa dalekosežnim posledicama stalo na put. Dobar obaveštajni rad i najčvršća moguća saradnja sa policijma u regionu, Evropi i celom svetu jedini su način uspešnog suprostavljanja ovom zlu - rekao je ministar. 

On je istakao i da je Služba za borbu protiv terorizma MUP-a Srbije upravo u ovom cilju razmenila tokom protekle godine 515 informacija u okviru međunarodne operativne policijske saradnje, učestvovala na 49 sastanaka i u 62 strateške međunarodne aktivnosti.   

Predavanju ministra Stefanovića prisustvovali su polaznici Visokih studija bezbednosti i odbrane i polaznici Generalštabnog i komandno-štabnog usavršavanja, kao i profesori Škole nacionalne odbrane.   

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Jovana

07.02.2019 18:14

Dobro je da svi medjusobno lepo saradjuju.

Sara

07.02.2019 20:00

Srbija mora da saradjuje na svim nivoima sa ostalim sluzbama u borbi protiv terorizma.

Lela

08.02.2019 08:14

Terorizam se mora suzbiti!

Dosta

08.02.2019 08:22

Svaka je saradnja je dobra. Pogotovo u takvom poslu neophodno je sarađivati.