Raste broj obolelih od gripa u Užicu: Osmoro životno ugroženih, 50 zaraženo!

Autor: Tanjug

Vesti

11.02.2019

13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice Užice broj hospitalizovanih pacijenata sa simptomima gripa porastao je na 50, dok je osam pacijenata smešteno na intenzivnu negu i životno su ugroženi", izjavio je direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ti pacijenti su priključeni na aparate za veštačko disanje i njihovo stanje se prati. Mi smo uputili zahtev Ministarstvu zdravlja da nam zbog situacije sa gripom pošalju odrećeni broj respiratora i isporuku očekujemo u toku dana - rekao je Božović.

Portparol Opšte bolnice Danijela Vasiljević izjavila je da su u cilju sprečavanja nastanka i širenja gripa, posete bolnici zabranjene.

U Užicu je epidemija gripa prijavljena 6. februara, do kada je na teritoriji Zlatiborskog okruga, prema evidenciji Zavoda za javno zdravlje, registovano 1.400 obolelih sa simptomima gripa.

Zbog komplikacija izazvanih virusom gripa imrli su muškarac iz Sjenice star 35 godina i 70-godišnja žena iz Užica.

Kako za Tanjug kažu u Zavodu za javno zdravlje Užice od posledica virusa AH1N1 na području Zlatiborskog okruga usled komplikacija na plućima preminuli su 35-godišnji mladić iz Sjenice i 70-godišnja Užičanka.

Kod muškarca iz Sjenice dokazano je prisustvo virusa, dok kod preminule Užičanke nisu uzeti uzorci brisa grla i nosa, jer je grip dokazan kod člana njene uže porodice.

Od posledica virusa gripa na teritoriji Srbije umrlo je 19 ljudi, među kojima i jedno dvoipogodišnje dete.

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", za oko 84.969 osoba se sumnja da su obolele, a epidemiolozi upozoravaju da postoji tendencija rasta ovih brojki u predstojećem periodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading