Mutirani virus AH1N1 hara i seje smrt Srbijom!

Autor: A. V. Marković

Vesti

12.02.2019

06:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Virus gripa AH1N1 svake godine mutira, pa oni koji su primili vakcinu ranijih godina, a ove sezone preskočili serum, nisu zaštićeni, upozoravaju lekari. Oni apeluju na građane da se jave u dom zdravlja ako primete simptome bolesti, čak i ako su prethodno bili potpuno zdravi.

Iz dana u dan raste broj obolelih od gripa, do sada je preminulo 19 ljudi, među kojima je i dvogodišnje dete, a epidemija je prijavljena u Pirotskom, Zlatiborskom i Moravičkom okrugu, kao i na teritoriji grada Niša.

- Svake godine postoji strah od gripa i potrebno je primiti vakcinu pre nego što krene sezona oboljevanja. Virus svake godine mutira i zato se uvek pravi nova vakcina, jer stara ne štiti. Virus menja svoj sastav iz godine u godinu i tako on preživljava, odnosno bori se protiv seruma i izbegava naš imunitet. Savetujemo građane da je prime iako ona nema stopostotan učinak, ali ublažava simptome i rizik od smrtnosti je manji. Broj obolelih i umrlih od gripa ove godine nije ništa veći nego ranijih sezona, samo je veća pažnja usmerena na širenje virusa, što je dobro jer će se građani više paziti - kaže dr Srđa Janković, imunolog na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

RepublikaFoto: Tanjug

U Nišu preminulo šest osoba

Na Klinici za infektivne bolesti u Nišu do sada je od posledica komplikacija gripa preminulo šest pacijenata, a trenutno je još 11 osoba životno ugroženo.

- Na Klinici za infektivne bolesti trenutno su hospitalizovana ukupno 32 pacijenta, od kojih je 11 na respiratorima i životno su ugroženi. Osmoro dece je hospitalizovano, ali njihovo stanje je trenutno stabilno - kažu u KC Niš.

Naime, u subotu je u Čačku od respiratorne infekcije preminulo dvoipogodišnje dete, a sumnja se na grip, što će biti utvrđeno obdukcijom. Doktor Janković objašnjava da se neretko dešava da ljudi obole od kombinacije virusa i da nije grip jedini krivac, što dovede do komplikacija i kod onih koji su prethodno bili potpuno zdravi.

- Komplikacije su najčešće na plućima, ali uvek je neophodno ispitati da li je u pitanju grip ili su uključene i druge respiratorne infekcije - savetuje dr Janković.

Smrtnost od gripa u regionu 2019.

Rumunija - 99 osoba preminulo

Hrvatska - 45 preminulih

BiH - 36 umrlih

Grip u Srbiji

2019. - 19 (*od početka sezone do sada)

2018. - 15

2017. - 27

2016. - 25

* umrli

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", za oko 84.969 osoba se sumnja da su obolele, a epidemiolozi upozoravaju da postoji tendencija rasta ovih brojki u predstojećem periodu.

RepublikaFoto: Tanjug

- Period školskog raspusta usporio je širenje virusa, a očekuje se i da će u narednih mesec dana, sa povratkom dece u školske klupe, doći do povećanja broja obolelih - kaže prof. dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog u Institutu "Batut". 

Španska groznica

Doktor Janković napominje da je do sada najopasniji virus gripa harao 1918, kada je nazvan španska groznica.

- Kad se virus promeni u većoj meri, nastaju i veće epidemije i pandemije, kao 1918, kada je španska groznica, vrsta gripa koji je spadao u H1N1 grupu, bio veoma smrtonosan. To se dešava jednom u 100 godina, ali nije pravilo da će se ponoviti - kaže doktor.

Inače, španska groznica ili španski grip bila je jedna od najsmrtonosnijih pandemija u istoriji čovečanstva. Pojavila se na kraju Prvog svetskog rata, a širila se u tri talasa. Trećina svetske populacije bila je inficirana i imala je klinički ispoljenu bolest (oko petsto miliona ljudi), a umrlo je oko 50 miliona ljudi. Španska groznica odnela je pet puta više života nego Prvi svetski rat, a uzročnik je bio virus influence A (H1N1).

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading