Rasulo u Beogradskoj akademiji poslovih studija: Izgubili 800 studenata za 6 meseci!

Autor: B. K. - E. S. T.

Vesti

02.03.2019

06:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od renomirane obrazovne ustanove do akademije koju studenti zaobilaze u širokom luku. To je putanja koju je za samo šest meseci prešla nekadašnja Beogradska poslovna škola (BPŠ) otkako je prerasla u Beogradsku akademiju poslovnih studija, a na njeno čelo kao v. d. direktora došao Saša Bovan.

RepublikaFoto: youtube.com/News front Srbija
Saša Bovan

- Brojke su poražavajuće. U odnosu na prošlu školsku godinu, kada Bovan još nije došao, u školskoj 2018/2019. upisali smo 800 studenata manje. To je gubitak od oko 40 odsto, a, prevedeno u novac, akademija će prihodovati čak 100 miliona dinara manje - objašnjava jedan od naših sagovornika.

FINANSIJSKI KOLAPS

Kako kaže ovaj profesor, u junskom upisnom roku, dok je BPŠ još vodio Đurović, upisan je isti broj studenata kao godinu dana ranije. U septembarskom upisnom roku, međutim, usledila je katastrofa.

- O kakvom gubitku se radi pokazuje i činjenica da tih 100 miliona dinara predstavlja kompletan platni fond akademije za čak pet meseci. Nemarom i nestručnošču, dakle, izgubljen je gotovo polugodišnji platni fond za 200 zaposlenih. To se ne može nadoknaditi i izaziva kod svih nas ozbiljnu strepnju da će akademija doživeti finansijski kolaps. A kad se samo setim šta je Bovan pričao i obećavao kad je došao, sad mi nije dobro. Pričao je, na primer, o povećanju zarada za 20-30 odsto, da bismo na kraju došli na ivicu bankrota - navodi naš sagovornik.

Đurović potpisivao do 15. oktobra

Zanimljivo je da je prethodni direktor Đuro Đurović, iako je Bovan preuzeo funkciju 12. avgusta, sve do 15. oktobra potpisivao sva dokumenta vezana za isplatu plata i druge finansijske stavke. Time je, kažu zaposleni, pokazao korektan odnos prema njima i ispoštovao odluku Vlade Srbije, jer inače zarade ne bi mogle da budu isplaćivane.

Da je na akademiji raspad sistema, svedoči i to što studenti masovno izostaju sa vežbi i predavanja, što se nikad ranije nije događalo. Kako kažu ljudi sa akademije s kojima su razgovarali novinari našeg lista, postoje slučajevi da na predavanja ili vežbe ne dođe ni jedan jedini student i da profesor zatekne prazan amfiteatar.

- Svi smo u potpunoj apatiji. Za razliku od ranijih perioda, kada je ovde sve bilo cakum-pakum, sada je opšti haos. Nas studente niko nije pitao da li treba nešto menjati, već su samo promenili rukovodstvo i evo šta se sada dešava. Da smo znali, ne bismo se ni upisivali na ovakvu akademiju - rekao nam je jedan vidno razočarani akademac.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

NAOPAKO KADRIRANJE

Nezadovoljni radnici akademije ukazali su nam i na naopaku kadrovsku kombinatoriku otkako je Bovan preuzeo akademiju. Kako kažu, učestala su premeštanja radnika bez bilo kakvog rezona, isključivo po osnovu prijateljskih veza ili ličnih animoziteta.

- Posebna stavka je Bovanov klan iz Kosovske Mitrovice. Kolegijum akademije je, recimo, kompletno popunio ljudima iz tog mesta. Dalje, za šefa kabineta postavio je Mariju Jakovljević, ćerku svojih prijatelja, takođe iz Kosovske Mitrovice, iako je ona samo asistent. Za nepuna tri meseca putovala je u Barselonu, Beč, na Kopaonik. Sve o trošku škole. Zamislite da je čak svakog dana vozač akademije službenim kolima vozi od kuće do posla i isto tako je vraća nazad - kaže sagovornik našeg lista.

Srpski telegraf pozvao je bivšeg direktora Đura Đurovića. Pitali smo ga da li su i njegovog šefa kabineta tako tretirali.

- Taman posla. Moja šefica kabineta nije ni videla službena kola, a kamoli da se njima vozila. To je strašna zloupotreba, ali ni izdaleka nije jedina. Na ovakav način bukvalno su poniženi svi zaposleni na akademiji - navodi Đurović.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Dačićeva sestra i Odalovićev sin

Posebno je zanimljivo što je bivši direktor Đuro Đurović bio na meti prljave medijske kampanje zbog ugovora koji je sklopio sa Emicom Dačić, sestrom srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, kao i sinom fukcionera SPS Veljka Odalovića. Koliko je to licemerno, pokazuje podatak da je Đurović sa Emicom Dačić zaključio ugovor na četiri meseca da bude saradnik u nastavi, za 16.000 dinara mesečno. Sada ona ima ugovor na šest meseci, uz naknadu od 32.000 dinara, a zbog toga Bovana niko ne kritikuje. Naravno, njen rad uopšte nije sporan, jer za njega dobija samo pohvale, i kolega i studenata.

Slično je i u slučaju Odalovićevog sina, koji je kod Đurovića bio profesor, a sada je postavljen i za pomoćnika direktora.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vidoje

07.03.2019 18:24

Kome zakon lezi u topuzu tragovi mu smrde necovestvom. Zmijski svlak, politicki aparatcik, beskicmenjak. Na maticnom fakultetu nikad nije mogao da udje u rukovodstvo jer ga niko nije hteo. Hodajuce zlo.