Pas je juče usmrtio ženu u Pančevu, a evo kako možete da sprečite tragediju i šta nikako ne smete da radite

Autor:

Vesti

03.03.2019

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niz uslova i događaja može da dovede do agresivnosti psa, a evo kako treba da se ponašate da ne bi došlo do ispoljavanja agresije, ali i ukoliko do kontakta dođe. Podsetimo, juče je u Pančevu, staford u Ulici Bore Šipoša napao dve žene, a jedna je preminula. Inače, pas pripada sinu žene koja je preminula, Ivanu Munjeranu (33) koji je doživeo veliki šok nakon što je saznao šta se dogodilo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Najbitnije i uglavnom ljudima poznato, je da se psi ne diraju dok jedu, spavaju i kada čuvaju svoje mlade. Ono što takođe treba da se napomene, da je veoma opasno dirati psa pre nego što pitate vlasnika da li možete to da uradite. Nikada ne prilazite psu koji je zatvoren iza ograde, koji je u kolima ili na lancu. Nemojte ulaziti ni dvorišta u kojima se nalazi pas, čak i ako je vezan, ukoliko niste upoznati sa njim. Ne zadirkujte psa, dirajući ga kroz ogradu ili prozor kola, ili pružati se da biste ga pomilovali - naveli su za Telegraf iz Veterine Beograd.

Veterinari su objasnili i kako treba da se ponašate ukoliko naiđete na čopor pasa.

– Dobro je znati i da čopor pasa nije uvek opasnost. Često samo šetaju svojim krajem ili obilaze mladunce, čak i kad laju ne znači da im je namera da napadnu. Uglavnom poručuju da im smetamo i da treba da se sklonimo.

NIKAKO NE TREBA:

- vrištati, bežati - to ih dodatno ljuti ili gađati pse.

Savet kako da se ponašate prema psu lutalici ili prema čoporu jeste da prođete mirno, bez panike.Govorite nešto smirenim tonom, jer to pse umiruje, i ne treba gledati pse u oči.
Ako pas zareži, znači da je ljut ili uplašen. Sklopite ruke uz telo, sastavite ih ispred sebe i spustite glavu - "poza drvo".

Pas će proći pored vas. Ako napadne sklupčaj se - naveli su iz veterinarske ustanove.

Stručnjaci su kazali i da Veterina Beograd  već neko vreme pokušava da deci u osnovnim školama približi odgovorno ponašanje prema psima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading