Da biste ušli u ovaj grad u Srbiji moraćete da platite od 150 do 1.200 dinara!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.03.2019

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srednjovekovna tvrđava Golubački grad 30. marta otvara se za posetioce, jer su, nakon skoro pet godina, okončani radovi na njenoj kompletnoj rekonstrukciji.

RepublikaFoto: Republika
Nikako ne propustite da vidite Golubačku tvrđavu

Vrednost ovog posla iznosila je 6,6 miliona evra, a radove je finansirala Evropska unija, preko Austrijske razvojne agencije (ADA).  

Posle kompletnog uređenja i izgradnje svih dodatnih sadržaja, očekuje se da će se otvoriti više od 100 radnih mesta i da će od turističkih poseta godišnje zaraditi oko pola miliona evra.

Zanimljivo je da će Golubački grad biti podeljen na četiri zone: zelenu, plavu, crvenu i crnu, a ulaznice će koštati od 150 do 1.200 dinara. Maloletnicima će biti omogućen ulaz samo u zelenu zonu, dok će ostale tri moći da obilazi najviše pet posetilaca u jednoj turi, i to samo u pratnji vodiča.  

Rekonstrukcija, započeta u julu 2014. godine, obuhvatila je obnovu bedema i svih deset njenih kula, izgradnju obaloutvrde i vizitorskog centra, kao i probijanje novog tunela i gradnju obilaznice duge 800 metara, kako Đerdapska magistrala ne bi i dalje prolazila kroz tvrđavu.  

Golubački grad nalazi se na samom ulazu u Đerdapsku klisuru i pripada Nacionalnom parku Đerdap. Sastoji se od prednjeg, zadnjeg i gornjeg dela, sa dve kolske kapije i deset kula

Svi predviđeni radovi trebalo je da se završe u roku od dve godine, do jula 2016. godine, ali su, zbog brojnih problema, produženi do marta 2019. Pošto su sada okončani, uslediće gradnja komercijalnih sadržaja, kao što su: restorani, biciklističke staze, sportski tereni, bazeni, ribarsko selo, apartmani, ateljei za umetnike i marina za čamce. Njih neće finansirati EU, jer je reč o komercijalnim sadržajima, već će se za njih tražiti drugi investitori.  

Posle kompletnog uređenja i izgradnje svih dodatnih sadržaja, opština Golubac očekuje da će se ovde otvoriti više od 100 radnih mesta i da će od turističkih poseta godišnje zaraditi oko pola miliona evra.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading