Suzana Paunović: Iz budžeta ove godine najveća suma do sada za podršku nacionalnim manjinama

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

17.04.2019

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, uskoro će predstaviti deseti izveštaj o sprovođenju akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, a kako kaže, pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji uživaju visok stepen manjinskih prava, aktivno učestvuju u društvenom i političkom životu, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou.

RepublikaFoto: Promo foto
Suzana Paunović

- Način ostvarivanja manjinskih prava u našoj državi pozitivno je ocenjen u izveštajima Evropske komsije u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, kao i u izveštajima Ujedinjenih nacija u oblasti ljudskih prava, ali najvažnije je da naši građani, predstavnici nacionalnih manjina potvrđuju ostvareni napredak u ovoj oblasti - navela je ona.

Vlada Srbije je, dodaje, pre tri godine donela Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina čiji cilj je bio da se prava pripadnika nacionalnih manjina, koja su garantovana zakonima naše zemlje, kvalitetno i efikasno ostvaruju. 

- Na svaka 3 meseca pratili smo postignute rezultate. Pored resornih ministarstava u Vladi, u ovaj posao uključeno je više od 70 različitih institucija na nacionalnom i lokalnom nivou. Procenat realizacije aktivnosti kreće se oko 70 odsto, što govori o velikom radu i ozbiljnoj posvećenosti ovom poslu - kaže Paunović. 

Iz budžeta će Kancelarija za ljudska i manjinska prava izdvojiti ove godine najveću sumu do sada za podršku nacionalnim manjinama. 

- Za finansiranje rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina u periodu od 2013. godine do danas iz javnih sredstava izdvojeno je više od 15 miliona evra. Za potrebe finansiranja 22 nacionalna saveta i Saveza jevrejskih opština, za 2019. godinu u budžetu Srbije obezbeđena su sredstva u visini od 255 miliona dinara, što je za 10 miliona dinara više u odnosu na 2018. godinu - navodi Paunović. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Dodaje da se sredstva raspoređuju tako što se 30% sredstava dodeljuje u jednakim iznosima svim registrovanim nacionalnim savetima u Republici Srbiji, dok se preostalih 70% sredstava raspoređuje prema posebno utvrđenim kriterijumima.

- Dodatna podrška biće obezbeđena kroz Budžetski fond za nacionalne manjine Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. U prethodne dve godine sredstvvima iz Fonda podržano je 102 projektnih inicijativa iz oblasti informisanja na jezicima nacionalnih manjina. U 2019. godini 30 miliona dinara biće namenjeno za projekte u oblasti očuvanja kulturne baštine pripadnika nacionalnih manjina - kaže Paunović. 

Napominje da su kroz izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima želeli da postignu efikasniju kontrolu novca, kao i transparentnije trošenje. 

- Kao i do sada, nacionalni saveti u obavezi su da donesu godišnji finansijski plan i da podnesu izveštaje o korišćenju dodeljenih sredstava uz obavezno dostavljanje izveštaja nezavisnog revizora o tome da su sredstva utrošena u skladu sa zakonom. Pravo svih nacionalnih manjina je da znaju kako nacionalni saveti, koje su izabrali, koriste sredstva - naglašava Paunović. 

O tome koliko je tokom poslednjih godina unapređan položaj romske nacionalne manjine, ona ističe da je obeleževanje Svetskog dana Roma bila prilika da se osvrnu na ostvarene rezultate. 

Istakla bih da je na sistemski način rešeno pitanje obezbeđivanja ličnih dokumenata za više od 30 hiljada građana romske nacionalnosti. U jedinicama lokalne samouprave radi 175 pedagoških asistenta,  koji doprinose uključivanju  i postizanju boljih rezultata romskih učenika u obrazovanju, a njih 35 pruža podršku deci u  predškolskim ustanovama. Zahvaljujući radu zdravstvenih medijatorki u prethodnom periodu, vakcinisano je preko 30 hiljada romske dece, dok je stopa smrtnosti romske dece smanjena je za 50 odsto u odnosu na 2006. godinu. 

- Prošle godine je u mere aktivne politike zapošljavanja uključeno 4.907 nezaposlenih Roma (od toga 2.125 Romkinja) sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, dok su za 4.365 nezaposlenih Roma dodeljena sredstva za samozapošljavanje. To su samo neki od ostvarenih rezultata u oblasti zapošljavanja - navodi Paunović.  

Ona je nedavno u Ženevi predstavila Četvrti periodični iozveštaj o primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW). 

- Konstatovano je da je Srbija napravila značajan napredak na polju borbe protiv diskriminacije žena, da su usvojeni brojni zakoni, pokrenute inicijative, i da je u ovaj proces, pored Vlade, uključen veliki broj pojedinaca i organizacija. Dobili smo od Komiteta UN 28 preporuka kako se primena ove konvencije i položaj žena u srpskom društvu može dodatno unaprediti. Na tom planu ćemo posvećeno raditi u narednom periodu - zaključuje Paunović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading