Danas je Prvi maj - Međunarodni praznik rada

Autor: Informer, Republika

Vesti

01.05.2019

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U znak sećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme, širom sveta se obeležava Međunarodni praznik rada – Prvi maj. U Srbiji i regionu tradicionalno se u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Nažalost, zbog kiše, ovakve slike nećemo gledati ovog 1. maja

Praznik rada obeležava se 1. maja, na dan kada su radnici u Čikagu 1886. štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme.

Trećeg maja došlo je do sukoba radnika koji su bili članovi sindikata i štrajkbrehera. U sukobe se umešala policija, a četiri pripadnika sindikata je ubijeno.

Crveni karanfili, kao obeležje ovog praznika, simbol su prolivene krvi za bolje uslove rada. Odluka o obeležavanju 1. maja pala je tri godine kasnije, 1889. u Parizu, na stotu godišnjicu Francuske revolucije, kada je tokom prvog kongresa Druge radničke internacionale jednoglasno odlučeno da se od 1890. ovog datuma obeležava čikaški pokolj mirnom šetnjom.

Radništvo širom planete na 1. maj gleda kao na zajednički imenitelj i manifestaciju jedinstva i solidarnosti. Kao dan borbe za prava na život dostojan čoveka. Danas se nezavisno od zemlje različito obeležava.

 

 

U Beogradu će 1. maj biti obeležen tradicionalnim okupljanjem sindikata, šetnjom, i polaganjem venaca na spomenik Dimitriju Tucoviću, a predstavnici sindikalnih organizacija i sociolozi poručuju da radnici u Srbiji svaki 1. maj dočekuju u sve težim uslovima, suočeni sa sve većim gubitkom radnih prava, o čemu se sve manje govori u društvu.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost" najavili su da će i ove godine, tradicionalno, obeležiti Međunarodni praznik rada protestom u centru Beograda i šetnjom do spomenika Dimitriju Tucoviću, na Slaviji, kao i čitanjem prvomajskog proglasa. Parola ovogodišnjeg protesta je "Veće plate - za opstanak i ostanak".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading