Neobičan slučaj u Beogradu: Beba ne voli mleko, ali zato balavi na piletinu i povrće, evo o čemu je reč!

Autor: telegraf.rs

Vesti

01.05.2019

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bebica od 45 dana iz Beograda koja ne voli ukus mleka i odbija da ga pije prestravila je svoje roditelje koji su je odmah odveli na Univerzitetsku dečju kliniku "Tiršova". Ipak, naš čuveni gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić nije paničio jer za njega ova bebica nije prvi slučaj novorođenčeta koje neće da pije mleko i koje bi radije odmah prešlo na nešto "konkretno".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako dr Perišić objašnjava, pet odsto beba su "milk dislikers" ili neljubitelji mleka, i za njih se sprema specijalna kaša od pilećeg mesa i povrća. 

- Još 1987. godine profesor Džon Heris iz čuvene londonske bolnice Grejt Ormond Strit osmislio je formulu za bebe koje ne tolerišu ili ne vole mleko. On je patentirao kašu koja kao izvor proteina koristi pileće meso. To nije belo meso, već batak ili karabatak, zbog toga što pileći mišići imaju više gvožđa. Zatim je koristio pirinčanu sluz kao izvor ugljenih hidrata, odnosno energije, dodavao maslinovo ulje kao izvor masnoća i na kraju multivitaminske kapi - navodi dr Perišić.

Upravo ovu kašu, poznatu kao chix, sada jede i njegov pacijent star svega 45 dana. I kako doktor kaže, beba je obožava. Koliki je ovo uspeh pokazuje i to da bebe na mešanu hranu prelaze najranije od četvrtog, a najčešće od šestog meseca starosti.

RepublikaFoto: youtube.com/ RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal
Dr Vojislav Perišić

- Interesantno je da bebe od mesec ili dva izuzetno dobro prihvataju ukus ove smese i izvanredno napreduju. U njoj imaju sve što je potrebno za razvoj, a kaša je pritom lako svarljiva - dodaje doktor.

Kaša je, zaključuje on na kraju, namenjena za tri grupe beba, a zbog treće grupe on danas prima pacijente iz celog regiona - Hrvatske, BiH, Crne Gore...

- Ova ishrana je namenjena bebama koje su alergične ili netolerantne na sve vrste mleka uključujući i visoko specijalizovane forme mleka za najteže vrste alergija. Zatim za bebe koje ne vole ukus mleka ili "milk dislikers". I na kraju, kod beba koje imaju stanje infantilne anoreksije, koje neće da jedu apsolutno ništa a potpuno su zdrave - kaže naš čuveni gastroenterolog koji se upravo za ovu poslednju grupu specijalizovao u inostranstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading