DARKO LAKETIĆ: Decu nam ubija toksin NATO bombi

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

06.05.2019

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Darko Laketić izjavio je da je urađeno istraživanje koje je pokazalo da je postojao toksin koji je decu od pete do devete godine učinio podložnijom na nastanak malignih bolesti.

RepublikaFoto: Vladimir Lukić

Darko Laketić

On je objasnio da je istraživanje sprovedeno na generaciji dece rođenoj nakon NATO bombardovanja jer je bilo moguće isključiti sve faktore rizika, što nije moguće kada se ispituje starije stanovništvo.

- Kao ispitivanu grupu smo uzeli decu jer tu ne postoje faktori rizika i samo istraživanje zato ima veliku naučnu vrednost - ukazao je Laketić.


On dodaje da će u narednoj fazi istraživanja Komisija pokušati da identifikuje o kom toksinu je reč.

- Od trenutka izlaganja toksinu do manifestacije bolesti potrebno je da prođe neko vreme. Za maligne bolesti krvi treba oko osam godina, a za solidne tumore od 14 do 18 godina. Imamo dvoljnu vremensku distancu da uradimo istraživanje - naveo je Laketić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading