Dobro pogledajte novčanicu! Ako imate ovih 50 dinara u kući, možete da ih zamenite za 8.000 evra!

Autor:

Vesti

10.05.2019

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuvena "pegavac", novčanica od 50 dinara koju je ručno naslikala srpska impresionistička slikarka Beta Vukanović, prepoznatljiva po svojoj rozikasto-ljubičastoj boji, kako kolekcionari kažu vredi i do 8.000 evra.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Krajem 1914. godine, pored napora da se u Francuskoj obezbedi štampanje dodatnih količina novčanica od 10 i 100 dinara koje su već u opticaju, Narodna banka je nastojala da objavi "ratne" novčanice od 50 dinara. Nacrt je izradila slikarka Beta Vukanović.

 

 

Štampana je u Francuskoj i puštena u promet 25. marta 1915. godine. Imala je pogrešno odštampan broj paragrafa krivičnog zakona, i datum kad je donet zakon po kome se novčanica objavljuje. Javnost, verovatno ne zbog ovih grešaka, nije prihvatila dvadeseticu.

List "Politika" je naziva "nakaradom", na kojoj ni graver nije smeo da se potpiše, a narod ju je podrugljivo prozvao "pegavac", ne zna se da li muse nije dopao crtež Bete Vukanović ili realizacija.

Strast prema starom novcu

Numizmatika je oblast koja se bavi izučavanjem kako starog novca, tako i novca iz savremenog perioda. U Srbiji postoji najmanje tridesetak numizmatičarskih udruženja i čak 10.000 hiljada slobodnih kolekcionara.

Dakle, ako u poseti svojoj baki naletite na stare pare, pamet u glavu – možda se među požutelim, požutelim, iskrzalim dinarima nalazi neki koji, bukvalno, vredi pravo bogatstvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading