Danas je Sveti Vasilije Ostroški - čudotvorni iscelitelj svih nevoljnih i bolnih

Autor: RTS/Republika

Vesti

12.05.2019

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Vasilija Ostroškog. Tim povodom reke vernika već danima se slivaju u manastir Ostrog u Crnoj Gori.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Vasilije Ostroski

U ostrošku svetinju već od 11. maja pristižu hiljade vernika iz raznih krajeva sveta. Mnogi su spavali pod vedrim nebom, na platou ispred manastira.

Neki u vrećama za spavanje, neki u šatorima.

Brojne su grupe hodočasnika koji su pešaka došli iz raznih krajeva Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, ali i grupe vernika koji se autobusima i automobilima slivaju pod Ostroške grede.

Na veliku radost, među sabranima je najviše omladine, koji, kao što je ranije govorio mitropolit Amfilohije, "kao pčelice grede ostroškim stranama ka Svetom Vasiliju, da celivaju njegove svete mošti i uzmu blagoslov od ostroškog čudotvorca".

Sveti Vasilije Ostroški je veliki čudotvorac čija su dela poznata i izvan granica Srpske pravoslavne crkve. Njegove mošti počivaju pod Ostrogom u Crnoj Gori.  

Svetog Vasilija je u srpskoj Crkvi Gospod odredio za posebnu misiju, za pomoćnika i iscelitelja svih nevoljnih i bolnih, koji sa čvrstom verom i ljubavlju dolaze i pristupaju mu kao velikom čudotvorcu i Božijem ugodniku.

I danas je ostroška isposnica svojevrsna banja iscelenja, u kojoj mnogi bolesni, hromi, suhi, zgrčeni i umobolni nalaze milost Božiju i odakle svojim domovima odlaze zdravi i dušom i telom.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjići kod Trebinja u Hercegovini od majke Anastasije i oca Petra Jovanovića, po predanju 28. 12. 1610. godine, u bogobojažljivoj porodici težaka.

U strahu od danka u krvi, roditelji su Stojana već u dvanaestoj godini poslali u manastir Zavalu u kome je tada igumanovao njegov stric, iguman Serafim.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading