SRBIJI PRETI POTOP! Država hitno formirala tim za odbranu od nepogoda!

Autor: Informer, Republika

Vesti

13.05.2019

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opasnost od izlivanja preti na rekama poput Jadra, Jasenice, Resave, Drine, Lima, kao i u gornjim tokovima Južne i Zapadne Morave sa pritokama, ali i na Savi i Kolubari.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Srbiji od danas do petka preti pravi potop! Država je zbog najave meteorologa da će kiša gotovo bez prestanka padati narednih pet dana hitno formirala operativni tim koji čine predstavnici Sektora za vanredne situacije, "Srbijavoda", vojske i policije!

Zbog alarmantne situacije i mogućih poplava nalik onim iz 2014. održana je i sednica Republičkog štaba za vanredne situacije, a uvedena su i danonoćna dežurstva kako bi se preduzele sve preventivne mere u slučaju poplavnog talasa.

Goran Puzović, "Srbijavode": Stepen odbrane od poplava podignut je na najviši nivo

Prema rečima meteorologa, opasnost preti na rekama poput Jadra, Jasenice, Resave, Drine, Lima, kao i u gornjim tokovima Južne i Zapadne Morave sa pritokama, ali i na Savi i Kolubari. Obilne kiše ovih dana prete čitavoj zemlji, a najviše padavina, čak više i od 80 litara po metru kvadratnom, pašće na zapadu i severozapadu zemlje (pogledajte okvir).

Generalni direktor "Srbijavoda" Goran Puzović ističe da je zbog najavljenih upozorenja o obilnim kišama stepen odbrane od poplava podignut na najviši nivo i da su o svemu obaveštene lokalne samouprave.

40 - 80 litara kiše pašće po metru kvadratnom u Srbiji

- Formiran je operativni tim koji čine predstavnici Sektora za vanredne situacije, "Srbijavoda", vojske i policije, dok je stepen pripravnosti podignut na najviši nivo i uvedeno je 24-časovno dežurstvo. Održana je i sednica Republičkog štaba za vanredne situacije kako bi se preduzele sve preventivne mere u slučaju poplavnog talasa. Kontaktirali smo sa lokalnim štabovima i naložili im da budu u pripravnosti kada je reč o opremi i mehanizaciji - navodi Puzović.

On napominje da opasnost predstavljaju i padavine u gornjim delovima slivova Save i Drine.

Moguća evakuacija: Savet građanima da budu informisani

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

- One mogu dovesti do porasta nivoa reke, ali za sada nema nagoveštaja da bi moglo dođi do nečeg velikog. Može se desiti i lokalno izlivanje na malim i srednjim vodotocima, što je znak za lokalne samouprave da odmah reaguju - smatra Puzović i savetuje građane da, u slučaju nepogoda, slušaju nadležne organe na republičkom i lokalnom nivou, koji će ih na vreme informisati ako bude potrebe za evakuacijom.

Hidrolog RHMZ-a Jelena Jerinić objašnjava da će zbog velike količine kiše mnoge reke biti u opasnosti od izlivanja, a pogotovo od srede.

- Situacija se menja iz časa u čas, ali evidentno je da će u narednih nekoliko dana pasti mnogo kiše, u zapadnim krajevima čak 80 litara po metru kvadratnom. Kolubara je uvek kritična u ovakvim situacijama, zbog čega redovno pratimo stanje i naše ekipe su non-stop na terenu. Takođe, u većem porastu sa mogućnošću prevazilaženja upozoravajućih nivoa biće i Jadar, Jasenica, Kubršnica, Crnica, Lepenica, Lugomir, Resava, Drina, Lim, kao i gornji tokovi Južne i Zapadne Morave sa pritokama. Mogućnost izlivanja postoji i na Timoku, Mlavi i Peku - nabraja Jerinićeva i dodaje da će, zbog nevremena koje se sprema u Bosni i sigurnog porasta Kolubare, opasnost kao i 2014. biti i na Savi:

- Zato ćemo kod Šapca proglasiti redovnu odbranu od poplava. Tu oko 16. maja očekujemo mogućnost prevazilaženja granice redovne odbrane od poplava. Dunav za sada ne nosi opasnost, ali kod 'Beograda na vodi' možda dostigne nivo redovne odbrane -napominje Jerinićeva.

Svaki maj strah i trepet

RepublikaFoto: Tanjug/I. LIČINA
Foto: Ilustracija

Od katastrofe koja je našu zemlju zadesila 2014, svakog maja Srbi sa oprezom gledaju u reke, strahujući da bi ponovo mogle da se izliju i poplave njihove domove, njive, pa i čitave gradove. U majskim poplavama 2014. godine poginulo je 57 ljudi, od čega su se 23 osobe utopile. Tokom poplava evakuisano je 31.879 građana, koji su bili privremeno smešteni po prihvatnim centrima. Najteže je bio pogođen Obrenovac, iz kog je evakuisano čak 25.000 stanovnika. Centri Paraćina, Petrovca na Mlavi, Svilajnca i Smederevske Palanke bili su poplavljeni, evakuisano je nekoliko sremačkih sela, vanredna situacija je uvedena u dva grada i 17 opština. Pored srušenih kuća, odnetih puteva i mostova i uništenog poljoprivrednog zemljišta, voda je iza sebe ostavila aktivirana klizišta, koja i dalje na nekim mestima prave ozbiljne probleme.

Narednih pet dana Srbija će se naći na udaru obilnih padavina, pa nam preti pravi potop, upozoravaju meteorolozi! Prema njihovim rečima, sve do petka kiša će padati po ceo dan, ali u dva navrata, jer se u sredu prepodne očekuje kratkotrajniji prestanak. Već u sredu uveče kreću nove padavine koje će biti tolikog inteziteta da postoji velika opasnost da se izliju reke svuda po Srbiji. Najugroženiji biće meštani i domaćinstva Zapadne Srbije, jer se tamo očekuju najjače padavine.

Jelena Jerinić, hidrolog RHMZ: Zapadna Srbija najkritičnija
Situacija se menja iz časa u čas, ali evidentno je da će u zapadnim krajevima pasti čak 80 litara po metru kvadratnom

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić napominje da će u narednom periodu pasti od 40 do 60 litara kiše, a u pojedinim delovima zemlje i više od 80 litara po metru kvadratnom.

- Od danas pa sve do petka očekuju nas obilne padavine i to može dovesti od izlivanja reka i bujičnih vodotokova. Najuzgoženiji će biti zapad i severozapad zemlje, gde se očekuje da padne najviše kiše. Ovako vreme će biti svakog dana, sa malim u izuzetkom u sredu prepodne kada će biti suvo. Ali, to će biti kratkog daha, jer nam već u večernjim satima stiže novi talas oblačnosti, a sa njim i još obilnije padavine - ističe Đurić i napominje da je jedina uteha što neće biti naglog zahlađenja:

- Narednih dana imaćemo prijatno vreme što se temperatura tiče, a živa će se, preko dana, kretati od 15. do 24 podeoka, u zavisnosti od dana i dela zemlje. Stabilizacija vremena očekuje se u petak popodne kada se kišni ciklon premešta sa naše teritorije i kada nam konačno stiže sunčano i suvo vreme, sa temperaturama do 25 stepeni - dodaje Đurić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading