Ne preti nam potop, 2014. se neće ponoviti: Nadležni uveravaju da nema razloga za strah od poplava

Autor: Tanjug

Vesti

13.05.2019

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narednih dana, sve do petka u Srbiji će biti umereno i potpuno oblačno vreme sa povremenom kišom i pljuskovima i takvo vreme potrajaće do petka, nakon čega sledi razvedravanje, kaže za Tanjug pomoćnik direktora RHMZS i meteorolog Goran Mihajlović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

- Tokom noći, sutra i u noći ka sredi u većini mesta u Srbiji očekuju obilnije padavine, kao i da će ukupna količina padavina biti od 20 do 40 litara, lokalno i oko 60 mm po metru kvadratnom, a takvo vreme potrajaće do petka - rekao je Mihajlović.

Čučković: Službe u pripravnosti

RepublikaFoto: twitter.com/Cuckovicm

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković je danas, povodom najavljenih padavina, izjavio da su nadležne službe na teritoriji te opštine u pripravnosti, ali da nema opasnosti da se ponovi situacija iz 2014. godine.

Naveo je da su dežurstva duž kompletnog sistema nasipa i na svim crpnim stanicama na teritoriji opštine Obrenovac dvadesetčetvoročasovna.

Na podrucju Beograda sutra se očekuje oko 30 litara kiše po metru kvadratnom.

RHMZ je izdao hidrološko upozorenje, jer se na slivu Save u narednih sedam dana, može očekivati porast vodostaja.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP

 

 

Vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave ce od 14. do 17. maja biti u umerenom i vecem porastu sa mogucnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa. 

Puzović: Nema mesta za strah

Direktor Srbijavoda Goran Puzović naveo je da obilne padavine koje se očekuju ne bi trebalo da dovedu do poplava, a da se 2014. godina svakako neće ponoviti, te da nema mesta za strah, jer je hidrološka situacija sada mnogo povoljnija, ali da je svakako potreban oprez.

Puzović je za Tanjug rekao da su podignuti svi kapacitete, napravljen tim koji prati situaciju, a ljudi, oprema i sredstva su na terenu sa zadatkom da se prate sva kritična mesta kako bi se brzo reagovalo.

On je naveo da će prema prognozi RHMZ danas i sutra pasti između 30 i 60 litara kiše po kvadratnom metru u zapadnim, jugozapadnim i centralnim delovima Srbije, lokalno i preko 80 mm padavina, da ćemo do petka imati padavine oko 120 mm.

Vodostaji na Savi će narednih sedam dana biti u većem porastu sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca 16. maja. 
 

RepublikaFoto: pixabay.com

Mihajlović kaže da nema bojazni da bi u Srbiji mogao da se ponovi scenario iz 2014. kada su Srbiju zadesile poplave velikih razmera.

- Ni meteorološka ni hidrološka sutuacija nisu uporedive jer je tada bilo više padavina, a ni hidrološka situacija nije ista - kaže Mihajlović.

Gradonačelnik Radojičić: Ne očekujemo veće probleme

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

Beogradske komunalne službe i javna preduzeća spremna su za najavljene ekstremne vremenske uslove, kaže gradonačelnik Beograd Zoran Radojičić.

- U ovom trenutku glavna poruka je da nema ni najmanje razloga za paniku, da ne očekujemo nikakve veće probleme, ni približno kao što su bili 2014. godine, da je grad spreman i da ćemo reagovati u svakom trenutku, u zavisnosti od situacije, kako bude bilo potrebno - rekao je gradonačelnik i potvrdio da su beogradska preduzeća i komunalne službe u povećanom stepenu aktivnosti i u 24-oro časovnim dežurstvima.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading