PAKAO OD VREMENA SE NASTAVLJA Pljuskovi i grmljavine do kraja nedelje, a onda nas čekaju velike vrućine

Autor: Republika

Vesti

03.06.2019

07:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz kišnih kabanica u letnje haljine i sandale, ovako se na najbolji način na osnovu vremenskih prilika može opisati početak juna, jer nas tokom jednog dela ove sedmice očekuje kiša sa pljuskovima i grmljavinom, dok će se vremenske prilike u potpunosti promeniti u petak, nakon čega se prognozira vrlo toplo vreme sa temperaturama preko 30 stepeni.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Ove godine proleće skoro da nismo imali, a koliko su nas izmorili jesenji vremenski uslovi, toliko ćemo raširenih ruku dočekati leto i zaboraviti na probleme uobičajenih +40 stepeni. Eto, danas ćermo opet imati "jesenji" dan, budući da će u većim delovima zemlje dominirati oblačno vreme sa kišom, ali i nepogodama.

- Za ponedeljak je rezervisano umereno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Tokom jutra se očekuje kiša u južnim, centralnim i zapadnim delovima zemlje, dok se u Vojvodini očekuje suvo vreme. Očekuje se da će se temperatura kretati od 16 stepeni Celzijusa koliko se prognozira za jug zemlje do maksimalnih 28 stepeni, koliko se očekuje na severu Vojvodine - kaže Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2umbrella".

Zbog obilnih padavina kojima će otpočeti ova radna nedelja Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za lokalno jake pljuskove.

- Na području centralne, istočne i južne Srbije očekuju se intenzivni pljuskovi sa količinom padavina 30 l/m2 lokalno i više za 12 sati. Moguće su i kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i pojačanim vetrom - navodi se u saopštenju.

Za drugi dan ove radne nedelje rezervisano je oblačno, toplo i sparno vreme, koje će dominirati i u sredu.

- Očekuje nas jako toplo vreme koje će biti promenljivo oblačno, nestabilno, sa povremenim lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Najviše uslova za grmljavinu će biti sredinom dana i u podne. Sve u svemu, u utorak i sredu nas očekuje temperatura između 20. i 27. podeoka - objašnjava Đurić.

Petak je rezervisan za potpuni vremenski obrt i uvod u sunčano i toplo vreme sa letnjim temperaturama.

- U petak nas konačno očekuje stabilizacija vremena, te nam predstoje sunčani i topliji dani. Postojaće mogućnost pojave mestimičnih pljuskova sa grmljavinom, ali će padavine biti slabog intenziteta, a nas očekuje prilično visoka temperatura od 30 stepeni Celzijusa - kaže Đurić.

Sudeći prema rečima meteorologa, tokom narednog vikenda nas očekuje toplo, sunčano i pravo letnje vreme.

- Visoka temperatura u petak je uvod u stabilizaciju i prave letnje temperature od oko 30 stepeni. Kako sada izgleda, moći ćemo da uživamo u letu jer se prognoziraju temperature koje su prosečne za ovo doba godine - zaključuje Đurić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading