Srpski telegraf otkriva: Odlukom vlade poskupele sve takse

Autor:

Vesti

13.06.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iznenađenje na šalterima! Od 1. juna počele su da važe nove, povećane takse republičkih administrativnih organa. Tako ćemo odsad skuplje plaćati vađenje vozačke dozvole, dobijanje raznih uverenja, potvrda, dozvole za oružje, overu potpisa, podnošenje žalbi, upis hipoteke...

RepublikaFoto: e-stock/D. GOLL
Foto: Ilustracija

Ovo poskupljenje je mnoge iznenadilo budući da su mnogi građani, želeći da skrate vreme čekanja na šalterima, došli sa već uplaćenim iznosima, pa su morali da se vraćaju do banke ili pošte.

- Zvao sam pre 15 dana da se raspitam koliko košta taksa za izdavanje vozačke dozvole kako bih uplatio u banci i odmah sve predao. Međutim, kada sam došao na šalter MUP, saznao sam da to više nije ta suma jer su u međuvremenu poskupele takse, pa sam morao ponovo da idem i uplaćujem. A sve zbog razlike od 10 dinara - kaže Beograđanin Ivan Mitrović, jedan od onih koji su dva puta morali na šalter.

Tako je taksa koju je naš sagovornik platio do pre 13 dana bila 470 dinara, a sada je 480, koliko košta i izdavanje probne vozačke dozvole. Ipak, pre toga morate podneti i zahtev za izdavanje dozvole, koji je takođe poskupeo.

Službenica na šalteru: Nije prijatno kad nekog ko je čekao u redu morate da vratite da ponovo uplati

I vlasnici oružja će odsad morati da izdvoje dodatni novac. Umesto dosadašnjih 8.100 dinara, dozvolu za nošenje plaćaće 250 dinara više. Poskupeli su i zahtevi na nabavku oružja, pa će oni koji planiraju kupovinu pištolja ili revolvera platiti 170 dinara više (5.590) nego da su to učinili prethodnog meseca (5.420). Oni koji bi da da idu u lov, za lovačku pušku će morati da izdvoje 2.670 dinara, a do pre dve nedelje ta suma je bila 2.590 dinara.

Nove cene!

Foto: Srpski telegraf

Novi iznosi taksi, kako nam je rekla jedna radnica na šalteru, doveli su do učestalih rasprava sa građanima. Ipak, narednih dana, bar tako očekuju, sve bi trebalo da dođe na svoje mesto.

- Nije prijatno kad nekome ko je čekao u redu morate da kažete da treba da se vrati u poštu ili banku i popuni novu uplatnicu. Posebno zato što se radi o savesnim ljudima, onima koji su se deset ili 15 dana pre dolaska na šalter raspitali o iznosu koji treba da uplate i na vreme sve uplatili. Nisu oni krivi što su takse u međuvremenu povećane, ali nismo ni mi, pa nema razloga da se sa nama raspravljaju - kaže Lidija N., radnica na šalteru u jednoj beogradskoj opštini.

Inače, prethodna korekcija taksi bila je 1. jula 2018.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading