Ruski general o zauzimanju aerodroma Slatina: Otišli na Kosovo da pobede ili poginu

Autor:

Vesti

22.06.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija ima moć i volju da na Balkanu demonstrira snagu, kao što smo devedesetih godina prošlog veka to pokazali na primeru Kosova i Metohije, desantom na aerodrom Slatina kod Prištine! Ovo u intervjuu za Raša tudej kaže penzionisani general Georgij Špak, bivši komandant vazdušno-desantnih snaga vojske Rusije, koji je na toj dužnosti bio u periodu između 1996. i 2003.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Georgij Špak

Špak se prisetio pripreme plana za upad Rusa na slatinski aerodrom. Početkom maja 1999. načelnik generalštaba vojske Rusije pozvao ga je u kancelariju i naredio mu da odmah odleti u bosanski grad Ugljevik, gde je bio štab brigade ruskih vazduhoplovnih snaga i da se tamo pripremi za zauzimanje strateškog aerodroma na Kosovu, kao i da akcija o kojoj je nedavno snimljen film "Balkanska međa" mora biti tajna.

- Vojnici i oficiri u mirovnoj brigadi u BiH bili su već uigrani, trebalo je samo da se razradi akcija - kaže general i podseća da o planu upada na Slatinu američke snage nisu ništa znale.

12. juna 1999. u sedam sati ujutro Rusi su zauzeli aerodrom

ZELENI KORIDOR

Padobranska jedinica trebalo je da prođe veći deo marša iz Bosne ka Kosovu.

- Srbi su napravili zeleni koridor za rusku kolonu - objašnjava ruski general. On dodaje da je srpska vojna policija pročistila put ruskim oklopnim transporterima, koje je narod, dok su se kretali kroz Srbiju, zasipao cvećem.

Foto: Archangel Studios

- Naši padobranci su otišli u Prištinu da pobede ili poginu. Operativnom grupom su komandovali general Valerij Ripkin i general Sergej Pavlov. Na teritoriji Srbije se pridružio general-pukovnik Zavarzin - priseća se Špak.

Američki izviđački sateliti otkrili su kretanje ruske kolone kada je već prošla skoro dve trećine puta do Slatine.

Ostalo je poznato. Rusi su u sedam časova ujutro 12. juna 1999. zauzeli sve strateške objekte na aerodromu i postavili kontrolne punktove.

- Jedinice jugoslovenske vojske su već otišle, a članice NATO i kosovski Albanci još nisu došli. Uskoro je naišla patrola Britanaca. Mi smo samo nekoliko sati bili ispred njih - kaže general Špak.

RepublikaFoto: youtube.com/20th Century Fox Russia

REČENICA ZA ISTORIJU

Engleski general Majkl Džekson tada je dobio od komandanta NATO snaga u Evropi američkog generala Veslija Klarka naređenje da razbije Ruse. Ali Britanac to nije učinio. Zašto je odbio naređenje najbolje govori rečenica koju je tada izgovorio: "Neću da budem krivac za početak trećeg svetskog rata."

Nakon toga održani su pregovori na nivou ministara spoljnih poslova i odbrane i Rusija je postala punopravan učesnik mirovne misije na Kosovu.

- Rusija je tada, prvi put posle dugog niza godina, svima pokazala da bez nje ne mogu da se rešavaju svetski problemi, a naročito ne pitanje Kosova - zaključio je general Špak.

Bog na nebu, Rusija na zemlji

I u Rusiji i u Srbiji 1999. došlo je do neverovatnog jačanja patriotske svesti. Mi smo se ponovo osetili snažnim, a Srbi su videli da nisu sami na ovom svetu, da je tačna njihova poslovica: "Bog na nebu, Rusija na zemlji!" Danas Srbija zbog prijateljstva s našom zemljom ponovo preživljava teška vremena. Ali ljudi u Srbiji veruju da ih Rusija neće napustiti. I ispravno misle - rekao je general za Raša tudej.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading