SRBIJO, STARICE TI KRIJU MODRICE! Izopačeno ponašanje iznedrilo novi termin "baba robinja", a značenje je tužno!

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

23.06.2019

17:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo prošle godine zabeleženo je 3.000 slučajeva nasilja nad starijim osobama u našoj zemlji! Crna statistika u ovom slučaju crnja ne može biti jer umesto da se starima nađemo, pomognemo, brinemo o njima i odužimo za sve ono što su nam pružili, dešavaju se ovakvi slučajevi gde oni trpe najbrutalnije nasilje i to skoro uvek od članova najuže poorodice! Osim toga, zabrinjavajuće je i što nasilje u većini slučajeva nisu prijavile žrtve već komšije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Obeležavajući 15. jun, Međunarodni dan borbe nasilja nad starijim osobama, Srbija se suočila sa strašnim statističkim podacima koji treba svakog da zabrinu. Naime, nasilje nad starijima se u Srbiji svakodnevno događa, a sprovode ga najbliži, odnosno deca i rođaci. Većina starijih osoba koje su u dužem periodu trpele nasilje su žene. Osnovni razlog nasilja je finansijski. Nažalost, žrtve retko prijavljuju nasilnike.

- Psihičko nasilje je češće nego fizičko, a nasilnici su obično korisnici alkohola i opojnih supstanci - kaže Biserka Jakovljević, direktor Centra za socijalni rad u Jagodini.

U svim centrima za socijalni rad u Srbiji se slažu da nasilnike žrtve retko prijavljuju, jer takvo ponašanje članova njihove porodice doživljavaju kao lični neuspeh i sramotu. Nasilje prijavljuju rođaci, komšije i prijatelji. Međutim, žrtve ni tada ne žele da svedoče protiv svojih najbližih.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Proces demografskog starenja prisutan je i u Republici Srbiji, pa je u ukupnoj populaciji stanovništva sve veći udeo starijih osoba. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Republici Srbiji je bilo 1. 250 316 lica koja su imala 65 i više godina, što je 17 odsto ukupne populacije. Prosečna starost stanovništva u našoj zemlji je veoma visoka i iznosi 42 godine. Naročito zabrinjava podatak da 20 odsto starih u Srbiji redovno preživljava neki oblik nasilja. Putem SOS kanala 1.500 žena je tražilo pomoć.

- Prošle godine su ubijene 33 žene među kojima je bilo i devet baka - kaže Suzana Paunović, direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

 

 

- Žrtve ćute i treba raditi na ovom problemu, jer one štite svoje nasilnike. Smatraju da je stid, sramota i nadaju se da će se nasilje završiti a nasilnici promeniti. Ohrabrujemo ih time što govorimo o ovoj temi. Žrtve treba da se obrate najbližem centru za socijalni rad, jer kada prijave nasilnika to više neće biti tajna i sve službe mogu da se uključe.

RepublikaFoto: Photo by Jeremy Wong on Unsplash
Foto: Ilustracija

Psiholozi su definisali pojam "babe robinje" koji se odnosi na starije žene od kojih svi očekuju da budu žrtve svojih potomaka. Ove starije žene kuvaju, peru, peglaju, čiste i čuvaju unuke. Od njih deca i čitavo društvo očekuje da uvek budu na raspolaganju drugima. One su te koje treba da brinu i o svojim roditeljima ili suprugu kada "padne" u krevet ili postane dementan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading