Danas novo nevreme, sutra paklene vrućine!

Autor: J. JOKANOVIĆ - J. MITROVIĆ

Vesti

25.06.2019

05:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kataklizmične slike u Borči! Više od 100 litara kiše koje je u nedelju palo za svega 45 minuta, koliko inače ne padne ni za mesec dana, odseklo je od sveta Borčance, koji su jedino u čizmama mogli da kroče iz svojih kuća.

RepublikaFoto: twitter.com/AleksaBelic
Auto-put u nedelju

PRETI ZARAZA

U ovom delu grada, podsetimo, ne postoji kanalizacija, pa su se posle potopa izlile fekalije iz septičkih jama, zbog čega postoji opasnost i od zaraze.

Podsetimo, u ovom delu grada nezapamćena provala oblaka bukvalno je potopila ulice, kuće i objekte. Meštani su i juče držali barikade ispred kuća pokušavajući da spreče prodor vode, a bujica je za sobom ostavila i velike količine smeća, što dodatno otežava stanje, jer đubre zapušava cevi. Nadležne ekipe juče su ceo dan provele na terenu, angažovano je 40 pumpi, koje su radile bez prestanka kako bi ispumpale vodu. Dramatična situacija bila je u drugim naseljima na levoj obali Dunava - Kotežu, Krnjači i Ovči, koja su takođe teško pogođena u nedeljnom nevremenu, pa je voda i tamo prodrla u kuće, garaže i lokale.

Gradonačelnik Zoran Radojičić tim povodom kaže da gradske službe daju svoj maksimum. On je istakao da veliki problem na levoj obali Dunava pravi nivelacija terena i neplanska gradnja bez kanalizacione mreže, koje su uz klimatske probleme izazvali ozbiljne nevolje za građane.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da će "ludo vreme" sa padavinama potrajati još danas, ali da one ne bi trebalo da budu intenziteta kao prethodnih dana. Već od sutra, prema njegovim rečima, stiže nam stabilizacija vremena, ali i tropske temperature.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

ZA VIKEND OPET SVEŽIJE

- U sredu će biti i do 35 stepeni, a u četvrtak i za stepen više. U petak i subotu svežije, ali dalje toplo, između 25 i 30 stepeni, a ponegde se očekuje ređa pojava pljuskova sa grmljavinom - kaže Đurić.

Za danas najavljuje promenljivo oblačno i veoma sparno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

- U Beogradu će posle sunčanog jutra biti uslova i za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, ali mislim da to neće biti ona količina padavina kao u nedelju. Takve prognoze je moguće dati maksimalno sat-dva ranije, a i količine padavina lokalno neujednačene - navodi Đurić.

On objašnjava i da su za stvaranje moćnih oblaka kriva velika isparavanja, koja već ujutru počnu da zagrevaju vazduh, pa uveče, kada je taj proces najintenzivniji, dolazi do provale oblaka kakvu smo imali prilike da vidimo.

Početkom jula pravo letnje vreme

S obzirom na to da nam je jun bio veoma kišovit, sve zanima kakvo će nam vreme biti u julu. Đurić ističe da bi u prvoj polovina meseca trebalo da bude pravo letnje vreme.

- Generalno sada ulazimo u stabilniji period i to bi potrajalo i sa početkom jula. To znači da će početak meseca biti topao, sunčan, prijatan, ne preterano vruć. Za sada nema nekih naglih oscilacija i obilnih padavina na vidiku - dodaje on.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading