CarGo pozvao Komisiju za zaštitu konkurencije da pokrene postupak pred Ustavnim sudom

Autor: Sponzorisani tekst

Vesti

27.06.2019

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić zatražio od Miloja Obradovića da radi svoj posao sve dok ga plaćaju građani.

Foto: Promo foto

Udruženje gradjana "CarGo" pozvalo je Komisiju za zaštitu konkurencije da otpočne postupak pred Ustavnim sudom za ocenu ustavnosti Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, u skladu sa svojim ovlašćenjima i u skladu sa članom 168 Ustava Republike Srbije.

Predsednik tog Udruženja Aleksandar Vučić zatražio je da predsednik Komisije Miloje Obradović radi svoj posao, za koji ga plaćaju gradjani, makar do oktobra, kada mu ističe mandat.

- Zakon je duboko neustavan i to ne samo prema našem i mišljenju brojnih stručnjaka i udruženja, već i po mišljenjima Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, ali i same Komisije koja je predložila ranije ministarstvu saobraćaja da "obriše odredbe Zakona kojima se značajno sprečava, ograničava i narušava konkurencija" - kazao je Vučić.

Foto: Promo foto

Vučić je dodao da je zbog neustavnosti Zakona, podneta Inicijativa Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti i istakao da je Komisija ovlašćena da odmah pokrene postupak pred Ustavnim sudom, ali da očigledno zbog određenih pritiska ne sme to da uradi.

- Možda se pak predsednik Komisije Obradović uplašio za svoj reizbor. Ali svakako, zna da na reizbor ne može da računa ako radi protiv interesa građana koji ga plaćaju -  izjavio je Vučić.

On je naglasio  da je sada vreme postupaka, odluka i akcije u cilju očuvanja interesa potrošača i interesa zemlje.

- Gašenjem "CarGo" ugasilo bi se tri hiljade radnih mesta, ali bi se gašenjem "CarGo" ugasila i konkurencija u Srbiji. Iz ovog razloga, svakako, došlo bi do usporavanja evropskog puta Srbije zbog onemogućavanja poslovanja i nasilnog gašenja konkurencije - rekao je Vučić.

Foto: Promo foto

Vučić je istakao i da zajedničke akcije saobraćajne inspekcije i taksi udruženja ozbiljno utiču na vladavinu prava, što je i sama EU negativno ocenila, ali i na razvoj tržišne ekonomije.

- Predali smo dokaze koji jasno potvrđuju da postoji taksi kartel, koji je uticao na donosioce odluka da usvoje izmene Zakon o prevozu putnika, a koji i danas vrše hajku nad CarGo, tako što prete, zastrašuju, oduzimaju vozila i zabranjuju CarGo reklame, a sve u cilju onemogućavanja konkurencije. Ovo više nije pitanje samo CarGo, već pitanje poruke svim drugim preduzetničkim inicijativama u zemlji, ali i brojnim investitorima iz Evropske unije - poručio je Vučić.

CarGo je predao inicijativu Komisiji za zaštitu konkurencije 27. marta, a 31. maja, Udruženje građana "CarGo" predalo je Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading