NAJZNAČAJNIJI DATUM U SRPSKOJ ISTORIJI: Prokletstvo Vidovdana!

Autor:

Vesti

28.06.2019

05:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da nije bilo boja na Kosovu 1389, Srbi bi sedam decenija ranije pali pod tursku vlast, poručuju istoričari povodom jednog od najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji, Vidovdana. I nije današnji dan značajan samo zbog toga, već je i dalje kroz vekove 28. jun ostao važan datum za Srbe, od Kosovskog boja preko atentata u Sarajevu, stvaranja Jugoslavije pa do uspona i pada Miloševića.

Govoreći o Kosovskoj bici, istoričar Božidar Kljajević ističe da bi, da se to nije dogodilo, osmanlijsko osvajanje bilo mnogo brže. Turci su se, objašnjava, posle boja povukli sa Balkana i vratili tek u 15. veku.

USPORILI OSVAJANJE

- Ja sam pristalica stare srpske istorije koju sam našao u brojnim istraživanjima da su Srbi na Kosovu pobedili Turke. Potvrda toga je i da je Vlatko Vuković, bosanski velikaš, otišao sa svojom vojskom nazad u Bosnu i javio o pobedi Srba, zbog čega su zvonila zvona Notr-dama i drugih svetinja po Francuskoj i Italiji - tvrdi Kljajević i dodaje da su se Osmanlije posle bitke povukle sa ovih prostora, a potom doživele i još jedan težak poraz od Mongola na prostorima Male Azije.

- Tek kada su se oporavili od toga, negde oko 1430, ponovo su krenuli u osvajanja, koja će biti još surovija. Sigurno je da bi oni, i da nije bilo boja, osvajali jednu po jednu oblast, naročito jer su imali veoma uspešnu Maričku bitku, ali je ovako njihov napredak bio znatno usporeniji - naglašava on.

Kljajević ističe i da je jedan od razloga slabosti srpske vojske bila velika nesloga srpskih feudalaca, te da se zbog toga nisu svi odazvali pozivu u boj.

Vidovdani važni za Srbe

  • 1914. SARAJEVSKI ATENTAT

Gavrilo Princip ubija austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, što je bio povod za objavu rata Srbiji, a to je bila varnica koja je pokrenula Prvi svetski rat.

  • 1919. VERSAJSKI MIROVNI SPORAZUM

Ovim dokumentom, potpisanim između Nemačke i saveznika, formalno je završen Prvi svetski rat.

  • 1921. VIDOVDANSKI USTAV

Kraljevina SHS proglašena je ustavnom parlamentarnom i naslednom monarhijom, sa dinastijom Karađorđević na čelu. Time su postavljeni temelji buduće Jugoslavije.

  • 1948. REZOLUCIJA INFORMBIROA

Raskid saradnje SSSR sa Jugoslavijom i blokada naše države od Istočnog bloka.

  • 1989. MILOŠEVIĆEV GOVOR NA GAZIMESTANU

  • 2001. IZRUČENJE MILOŠEVIĆA

Izručen je Haškom tribunalu odlukom Vlade iako je Ustavni sud smatrao da je to protivzakonito.

- To je bio i jedan od razloga zbog kojih je knez Lazar navodno pre bitke izrekao kletvu, koja spada među najstarija srpska prokletstva - podseća istoričar.

USPON I PAD MILOŠEVIĆA

Šest vekova kasnije na istom mestu, na Gazimestanu, Slobodan Milošević, tadašnji predsednik Predsedništva Srbije, obeležavajući 600 godina jedne od najvećih bitaka za srpski rod, održao je čuveni govor pred oko milion ljudi. Tog Vidovdana 1989. počeo je Miloševićev uspon, a već 12 godina kasnije ponovo je bio sudbonosan za njega, ali i Srbiju, kada je 28. juna 2001. izručen Haškom tribunalu.

Povodom Vidovdana predsednik SPO Vuk Drašković poručio je juče da je srpskom narodu neophodno sporazumevanje i prijateljstvo sa većinskim albanskom narodom na KiM.

- Na Kosovu nam je istorijsko pamćenje, po Metohiji su nam crkve i manastiri. Obavezni smo da se izborimo za ostanak i snaženje srpskog naroda na toj zemlji. To možemo i moramo samo u sporazumevanju i prijateljstvu sa većinskim albanskim narodom - istakao je Drašković u vidovdanskoj poruci.

Pitali smo poznate zašto se slavi Vidovdan?

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Ognjen Amidžić, voditelj

Vidovdan? Kako zašto, pobogu? Povodom boja na Kosovu, Vidovdan... Sad ste me zatekli. Pa, 28. juna je bila Kosovska bitka.

RepublikaFoto: youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY
Nada Macura

Nada Macura, bivša PR Hitne pomoći

To je veliki verski i nacionalni dan. Nažalost. Vidovdan se slavi baš kada mu nije vreme, istorijski nije vreme da se slavi. Da se poštuje, naravno, jer je sve to deo naše istorije. Mislim da smo mi tada izgubili od Turaka na Kosovu, a naš narod organizuje vašare. Kažu da je Vidovdan dobio naziv zato što se vidi. Zato se i zove Vidovdan, od vida.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Marjan Rističević, poslanik na listi SNS

Pa, tu je bilo svega i svačega. Recimo da postoji Vidovdanski ustav, na Vidovdan se desio Sarajevski atentat, Kosovska bitka, tada je isporučen Slobodan Milošević. Bio je i neki komunistički datum, čini mi se. Verovatno ima još neko značenje

RepublikaFoto: instagram.com/andrijaera
Era Ojdanić

Era Ojdanić, pevač

Kakvo pitanja na plus 35. Ja znam zbog čega ga slavim jer mi je sinu Dragutinu rođendan. A ovako istorijski... Vidovdan.. dole Kosovo... Vidovdan je za nas braću Srbe veoma važan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading