Ko preživi, pričaće! RHMZ izdao CRVENI ALARM zbog toplotnog udara!

Autor: Republika, Alo, Tanjug

Vesti

02.07.2019

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) ponovo je upozorio da se danas očekuje veoma toplo vreme, s najvišim temperaturama od 35 do 39 stepeni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na snazi je crveni, odnosno najjači meteoalarm u Pomoravlju, istočnoj i jugositčno Srbiji i na Kosovu. U ostalim delovima Srbije na snazi je narandžasti meterolaram, ali uz alarm zbog ekstremno visokih temeperatura, upozorava se i na grmljavinu, odnosno nevreme.

-Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi - stoji u opisu za crveni meteoalarm.

Ponegde, uz lokalni razvoj oblačnosti, kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom.

Vetar slab i umeren, severozapadni. Najniža temperatura od 15 do 23, najviša od 28 na severu do 35 stepeni na jugoistoku zemlje. U Beogradu pretežno sunčano i malo svežije. Ujutro i posle podne, kratkotrajni pljusak s grmljavinom.

Vetar slab i umeren, severozapadni. Najniza temperatura 22, najvisa 30 stepeni.

U četvrtak promenljivo oblačno i još malo svežije, mestimično pljuskovi i grmljavina. Od petka do nedelje pretezno sunčano i malo toplije uz retku pojavu poslepodnevnih pljuskova i grmljavine.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Od ponedeljka promenljivo i svežije s pljuskovima i grmljavinom.

Ovog leta očekuje nas izuzetno toplo vreme, ali temperature neće biti izrazito više u odnosu na poslednjih sedam decenija.

- U julu i avgustu očekuje se nekoliko toplotnih talasa što podrazumeva prelazak temperature od 35 stepeni - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Što se tiče padavina, biće ih prosečno za to doba godine.

Uprkos tropskim i nesnosim vrućinama, dnevne aktivnosti zahtevaju da prođu neometano. Samim tim, veoma je bitno da se pridržavamo nekih osnovih pravila kao što su uzimanje dosta tečnosti, pod tim se misli na vodu ili limunadu, poželjno je izbegavanje napitaka koje sadrže kofein ili alkohol, jer dovode do dehidracije.

Savet lekara je boravak u klimatizovanim prostorijama sa optimalnom temperaturom između 24-26 stepeni, nikako se ne preporučuje ispod 20 stepeni, kao što to mnogi rade.

Nošenje pamučne, lanene ili odeće od prirodnih materijala koja nije strogo pripijeno, kako bi telo moglo da se rashlađuje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading