OTKRIVAMO DETALJNO KAKVA ĆE SVE OVLAŠĆENJA IMATI MILICIONERI: Evo kada komunalci mogu da vam uđu u kola

Autor:

Vesti

10.07.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija uskoro dobija komunalnu miliciju, sa novim i većim ovlašćenjima u odnosu na ono što su imali komunalci! Upravo to je izazvalo brojne polemike u javnosti jer se stiče utisak da će budući milicioneri imati prevelika ovlašćenja, da će moći tek tako da nas zaustavljaju, trkeljišu vozila, traže razne informacije, snimaju nas...

RepublikaFoto: Telegraf/E. CONKIĆ
Foto: Ilustracija

Međutim, iz komunalne policije uveravaju da to nije slučaj i da nova ovlašćenja nisu predviđena za demonstraciju bilo kakve sile, već naprotiv, da budu što servilniji i na usluzi građanima, ali i da svoj posao mogu da sprovedu do kraja, što dosad često nije bio slučaj. Šta će sve i u kojima situacijama moći da radi komunalna milicija, za Srpski telegraf razjašnjava Ranko Šekularac, pomoćnik načelnika komunalne policije Beograda.

ZAUSTAVLJANJE I PREGLED VOZILA

Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju dosad je komunalnim policajcima davao mogućnost da zaustave i izvrše kontrolu vozača za koje se sumnja da obavljaju nelegalni taksi prevoz. Komunalci milicioneri će moći da zaustavljaju sva vozila kod kojih je uočeno kršenje propisa iz njihovog delokruga rada.

- Na primer, ako se primeti da neko iz vozila baca pikavce ili drugi otpad, imaćemo pravo da ga zaustavimo. Ili ako primetimo prevoznika koji prevozi rastresiti materijal, zemlju, šut i ostalo i prlja javnu površinu, čime na neki način i ugrožava bezbednost saobraćaja. Mi smo to dosad mogli samo da gledamo, a sada možemo i da reagujemo - kaže Šekularac.

350 komunalnih policajaca predviđeno da ima u Beogradu

Kada je reč o pregledu vozila, ni ono neće biti nasumično.

- Da bi se vozilo pregledalo, lice mora biti zatečeno u prekršaju iz delokruga rada komunalne policije. To će se raditi kada postoji osnovana sumnja da se iz vozila vrši nelegalna prodaja. Nećemo tek tako pregledati auto, a milicioner će morati da obrazloži svoje postupanje u svim situacijama prema prekršiocu.

SREDSTVA PRINUDE

Najrestriktivnije ovlašćenje jeste upotreba sredstava prinude, a to su dosad bili fizička snaga, službena palica i sredstva za vezivanje (lisice). Novi zakon komunalcima je dozvolio i da nose razdražujući sprej, odnosno biber sprej. Takođe, ranije su prinudu mogli da primene samo kada su napadnuti, da odbiju napad na sebe ili drugo lice, a sada mogu da se koriste i kako bi savladali otpor, odnosno sprečili bekstvo.

- Ipak, ovo ovlašćenje će se koristiti u krajnjoj nuždi i kada ne postoje drugi načini da se službena radnja završi do kraja - napominje Šekularac.

RAD U CIVILU

Komunalni milicioneri će moći da rade i u civilu, ali isključivo po pismenom nalogu načelnika ove službe. Šekularac objašnjava da je ova novina uvedena kako bi kvalitetnije mogli da utvrde činjenično stanje na terenu i prekršioca zatekli u trenutku izvršenja prekršaja.

- Često se dešavalo da nelegalni preprodavci, taksi prevoznici kada primete komunalnog policajca, uklone robu ili pobegnu, pa komunalna policija nije mogla da posao završi do kraja i procesuira ih. Ove izmene će omogućiti da ih uhvatimo na delu i, naravno, dokumentujemo fotografijama i videom. Građani ne moraju da se plaše, niko neće u civilu loviti vozila, sve će se raditi isključivo po nalogu načelnika - kaže on.

POSTUPANJE PO NALOGU

Komunalci su dosad prekršiocu mogli samo da usmeno narede, ali ako on ne postupi po tome, nije trpeo nikakve posledice. Sada će prekršioci morati da postupe po nalogu komunalnog milicionera.

- Na primer, zatekao sam vas da ste nepropisno parkirani na pešačkom prelazu. Ranije bi vam napisao propisanu novčanu kaznu, a sada vam mogu naložiti i da pomerite vozilo kako bi se uspostavio narušeni komunalni red. Ili, ako prevoznik istovari šut tamo gde ne treba, mogu da mu naredim da prestane s tim i on je dužan da postupi po nalogu - kaže naš sagovornik.

A ko to ne učini, kazne su 50.000 za pravno lice, 25.000 za preduzetnike i 10.000 dinara za fizička lica.

PRIKUPLJANJE OBAVEŠTENJA

Milicija će imati pravo i da zatraži informacije koje će joj pomoći da utvrdi neke bitne okolnosti prekršaja.

- Recimo, vi imate porodični auto i svi ga koristite, a mi smo konstatovali da je tim automobilom načinjen prekršaj u nekom delu grada i potreban nam je identitet osobe koja je to uradila. U takvim situacijama mi ćemo moći da se obratimo vlasniku vozila i tražimo podatke o počiniocu i on je dužan da ih dostavi. Takođe, ako imamo prijavu za buku iz stana, komunalac na licu mesta ne može da utvrdi sve bitne okolnosti za ispisivanje prekršajnog naloga, ali zato može da se obrati vlasniku stana, koji možda taj stan izdaje - objašnjava Šekularac. Kazne su iste kao i za nepostupanje po nalogu.

SNIMANJE

I dosad su imali to ovlašćenje, ali je ono sada dopunjeno kako bi se omogućilo efikasnije otkrivanje i rasvetljavanje prekršaja i bolja kontrola postupanja komunalnog milicionera.

- Prioritetno ovo ovlašćenje služiće za utvrđivanje i rasvetljavanje prekršaja. Mi smo i dosad prekršaje dokazivali tako što smo pravili foto- dokumentaciju, ali je sada to i zakonom utemeljeno zajedno sa video-nadzorom. Osim toga, služiće i za kontrolu rada postupajućih milicionera. Sada ćemo imati dokaz kako se ponašao i šta je sve uradio, odnosno da li je došlo do prekoračenja ovlašćenja i eventualno zloupotrebe službenog položaja. To je naročito važno kada imamo upotrebu sredstava prinude. U nekoj perspektivi imaćemo sken-car vozila kojima ćemo u pokretu obavljati video-nadzor i dokumentovati različite prekršaje, pa će se onda procesuirati naknadno uvidom u taj snimak.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading