Radovala se putu u Peruu, a tamo je dočekao pakao zatvora

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

13.07.2019

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prethodnih osam godina života Vase Radović (49), domaćice iz Požarevca, mogle bi da posluže kao scenario za filmsku dramu, sa brojnim zapletima u koje je, tvrde njeni prijatelji, upadala ni kriva, ni dužna.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Vase Radović

Ova nesrećna žena od 2011. nalazi se u Limi, u Peruu, odakle nikako ne uspeva da se vrati u svoj Požarevac. A, tamo je, objašnjavaju njeni poznanici, dospela na prevaru, preko lažne nagradne igre u kojoj je, navodno, osvojila besplatno putovanje. O čemu se radi, bilo joj je jasno tek kad joj je pri povratku u prtljag podmetnuta droga, zbog čega je osuđena na 10 godina zatvora.

Posle sedam godina peruanskog zatvorskog pakla, Vase je puštena uslovno, ali od tada ne uspeva da se vrati u Srbiju. Nikako nije mogla da sakupi novac za kartu, jer je zarađivala jedva da preživi, rizikujući da je zbog rada na crno vrate nazad u zatvor. U pomoć su priskočili porodica i prijatelji, koji su sakupili 1.200 evra za avionsku kartu. Međutim, morala je da čeka na izdavanje pasoša i, u tom čekanju, karta je istekla i propala.

Na sreću, za ovaj slučaj čuo je novinar Slobodan Vasić, organizator brojnih humanitarnih akcija.

 

 

- Za kratko vreme skupljeno je 530 evra za avion od Lime do Beograda, sa presedanjima u Madridu i Beču. Učesnik svih naših akcija Đorđije Bojatović dao je 200 evra, jedna žena iz Švajcarske 85, toliko Požarevljanka koja živi u Indiji. Skupljen je i ostatak i karte su kupljene, a ostalo je i 10.000 dinara da Vase ima za prvo vreme, kad se vrati, a našli smo joj i posao - kaže Slobodan.

Vase nije imala pasoš jer je davno istekao, ali joj je Slobodan preko našeg konzulata u Argentini, jer ga u Peruu nema, obezbedio putni list - pasovan. Međutim, kad je 9. jula ušla u avion za Madrid, obezbeđenje "Er Evrope" izvelo ju je napolje jer nema vizu za Španiju. Slobodana ovo čudi, jer ona bi u Madridu bila samo u tranzitu, na putu za Beč. Međutim, njen povratak je propao, a propale su i karte za koje nema povrata novca, jer su najjeftinije.

Jedini izlaz koji Vase sada ima jeste pomoć našeg konzulata, jer pasoš i dalje nema, a nema ni novca.

 

 

- Čudno je da je država Peru već nije deportovala o svom trošku, kao što se to, inače, radi. Čudno je i što nam niko nije rekao, kad smo kupovali karte, da je potrebna španska viza. Pošto je sve propalo, poslao sam dopis našem konzularnom odeljenju u Ministarstvu inostranih poslova i molio ih da pomognu, ali odgovora od njih nema - kaže Slobodan.

Kada je Vase otišla u Peru, u Požarevcu su ostale njene dve ćerke, tada stare 23 i 25 godina.

- Prvo smo sestra i ja izgubile oca, koji je preminuo, a onda nam je majka otišla u Peru i odatle nikako ne može da se vrati. Nadamo se da će naš konzulat da pomogne i da nam je vrati kući, jer drugačije to nije moguće - kaže Ivanka, Vasina ćerka.

Pošto im se majka vrati, kaže da su spremne da pokrenu postupak protiv organizatora lažne nagradne igre, koja je njihovu majku odvela pravo u pakao peruanskog zatvora.

Pokretač akcije za pomoć je njena prijateljica Vesna Đukić Delić, koja se sa njom poznaje 20 godina.

- Vase je divna žena, ali je imala tu nesreću da nasedne na lažnu nagradnu igru. I pokojni muž joj je bio divan čovek, radio je u PRIM-u. Žao mi je i nje i njenih ćerki, jer ova agonija nikako da se razreši i da Vase dođe kući, u svoj Požarevac - kaže Vesna.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading