Zbog ove velike promene odlazak na pijacu više neće biti isti!

Autor: blic.rs

Vesti

21.07.2019

06:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za nešto više od pet meseci odlazak na pijace biće u potpunosti promenjen pošto će od 1. januara 2020. u prestonici biti zabranjene plastične kese. Ova odluka, čini se, najviše će pogoditi prodavce na zelenim tržnicama, a ni oni, ali ni Beograđani koji se snabdevaju na njima ne znaju kako će trgovina izgledati od Nove godine.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ
Foto: Ilustracija

- Stvarno nemam ideju. Ja svake nedelje nosim jedan ili dva cegera, ali se roba prvo ubacuje u plastične kese, ne možete sve da pomešate. Svi vole da biraju robu, pa ne znam u šta ćemo ubacivati voće i povrće pre merenja. Nemam ništa protiv papirnih kesa, ali sumnjam da bi se isplatile prodavcima - kaže sugrađanka Tamara V.

Prodavci otkrivaju da mahom planiraju da u upotrebu vrate papirne kese, ali smatraju da bi trebalo da bude i obaveza kupaca da nose cegere.

- Da se ja pitam, plastične kese bih sad zabranila! Ne bih čekala sledeću godinu. Svuda ih ima i samo prave đubre. To je užasno - kaže Dragana, jedna od prodavačica na Bajlonijevoj pijaci, dok njena komšinica Milka dodaje da će “koristiti fišeke i kese od papira kao nekad”.

Poznat je fenomen da u svakoj kući u Srbiji postoji bar jedna kesa puna drugih plastičnih kesa koje stoje tu “zlu ne trebalo”.

- Uzimaju i više kesa nego što im treba. Ne znam šta će im, kao da ih skupljaju! Stalno traže da im dupliram, plaše se da će im pući kesa. Malopre je bila žena koja je tražila dve kese da bi razdvojila vezu peršuna i vezu mirođije - nadovezuje se prodavačica Vesna.

Ipak, nameće se pitanje da li će produkcija papirnih kesa biti dodatni trošak u odnosu na dosadašnje jeftine plastične. Zdravko, prodavac u ribarnici na Bajloni pijaci, kaže da ne zna koja će alternativa biti za plastične kese u njegovom konkretnom slučaju.

- Pečenu ribu prodajemo u papirnim fišecima, ali ovu živu ne možemo da prodajemo u papirnim kesama niti u bilo čemu papirnom. To nije logično! Jedino ako nađemo nešto kartonsko, ali i to bi onda moralo da bude obloženo najlonom, što opet nije dobro.

UPOTREBA SMANJENA 70 ODSTO

Prema poslednjim dostupnim podacima, otkako su marketi, pojedine pekare i druge prodavnice počeli da naplaćuju plastične kese, njihova upotreba smanjena je za 70 odsto.

PREDVIĐENE VISOKE KAZNE

Odluka Skupštine grada Beograda predviđa kazne za preduzetnike koji se ogluše o novi propis od 75.000 dinara, dok će fizička lica plaćati 25.000 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading