PAKLENO ZA VIKEND, OD PONEDELJKA PLJUSKOVI I GRAD: Posle nenormalnih 36 stepeni, nagli pad temperature i nevreme

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.07.2019

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"U Srbiji se danas i sutra očekuju visoke temperature koje će dostizati 36 podeljak zbog čega je na snazi narandžasti meteo alarm", kaže meteorolog Nedeljko Todorović i napominje da se u nedelju uveče očekuje pad temperature i promena vremena praćena lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a u pojedinim krajevima i gradom.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ/twitter.com/@DrDevla
Foto: Ilustracija

Todorović je rekao da je Srbija ovog vikenda ''na periferiji'' toplog talasa, koji je protekle sedmice pogodio zapadnu Evropu gde su zabeležene rekordno visoke temperature, ali da u našoj zemlji živa neće dostići 40 podeljak. Kako kaže, danas će se u većini mesta zadržati suvo vreme sa temperaturom do 35 stepeni Celzijusa, dok je za nedelju prognozirano 36 stepeni i to u južnim, centralnim i istočnim krajevima žemlje.

- Ipak, u većini krajeva maksimalna dnevna temperatura biće oko 34 i 35 stepeni. U pojedinim mestima je i danas oblačno, ali se promena vremena očekuje sutra u poslepodnevnim satima, odnosno, u noći između nedelje i ponedeljka, naveo je Todorović.

Prema njegovim rečima, zahlađenje koje stiže iz zapadne Evrope, gde je temperatura već pala za desetak stepeni, u Srbiji će u nedelju uveče usloviti lokalnu pojavu pljuskova i grmljavine, a ponegde i vremenske nepogode. - Jači pljuskovi i grad mogući su u zapadnoj, jugozapadnoj i delovima centralne Srbije, a u ponedeljak pre podne i na istoku zemlje, rekao je Todorović.

To će, kako kaže, usloviti pad temperature koja će tokom naredne sedmice biti niža za oko pet ili šest stepeni u odnosu na vikend. Todorvić je naveo da će se posle kratkih lokalnih pljuskova, nastaviti sušni i topao period sa maksimalnim temperaturama oko proseka za ovo doba godine. - Prosečna vrednost za kraj jula i početak avgusta je oko 28 stepeni, to znači da će biti ta temperatura ili za stepen-dva viša, rekao je Todorović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading