Dramatični rezultati istraživanja: Dunav u Srbiji pun fekalija!

Autor:

Vesti

10.08.2019

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reka Dunav u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj zagađena je fekalijama, zaključak je zajedničke studije više univerziteta iz Austrije.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Dunav

- U Srbiji, koja nije članica EU, ne postoje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, tako da je zagađenost fekalijama u Dunavu na nivou od kritične do veoma ozbiljne, posebno u većim gradovima, kao što su Novi Sad i Beograd - rekao je Gernot Karfel sa Medicinskog univerziteta u Gracu.

Svakih šest godina naučnici mere zagađenost fekalijama duž toka Dunava, na oko 2.600 kilometara.

U austrijskom delu Dunava koncentracija bakterije ešerihija koli je, uz jedan izuzetak, bila na niskom nivou, dok je sasvim drugačija situacija u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj.

Eksperti Medicinskog univerziteta u Beču i Gracu, Tehničkog univerziteta u Beču i "Karl Landštajner" privatnog fakulteta u Kremsu uzimali su uzorke duž čitavog toka Dunava, ali se strepnje da bi i tok Dunava kroz Austriju mogao biti zagađen nisu dokazale.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading