(VIDEO) Pukla cisterna s mazutom u Ivanjici, zabranjeno korišćenje vode iz reke!

Autor: infoliga.rs

Vesti

14.08.2019

06:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nadležni apeluju na stanovnike Ivanjice da ne zalivaju bašte vodom iz reke i ne koriste svoje bunare.

RepublikaFoto: youtube.com/ Info LIGA Ivanjica

U opštini Ivanjica proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja mazuta iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju u reku Moravicu.Procenjuje se da je reč o rezervi od oko 70 tona mazuta koji je nedavno nabavljen za predstojeću sezonu grejanja.

Sve nadležne službe su na terenu, a količina mazuta preti da napravi ozbiljnu katastrofu, piše portal Infoliga.

- Mazut se izlio iz Centra za rehabilitaciju, tačnije sa Anemije. Ljudi tamo trenutno rade do saniranja havarije koja je nastala - rekao je Branko Raičević, opštinski komunalni inspektor.

U ovom trenu je najbitnije da se izlivanje nafte zaustavi što pre.

- Uopšte nismo mislili da je katastrofa ovolikih razmera. Trenutno je veoma rizično, a možda i pogubno, jeste količina mazuta i činjenica da je cisterna verovatno negde pukla. Nama je najbitnije da taj mazut više ne ide u reku, a on i dalje teče, jer ne postoji ventil. Ne postoji čak ni projektna dokumentacija kako je to urađeno, jer urađeno je pre 20 godina. Sve nadležne ekipe su na terenu - Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine.

Epidemiološke službe apeluju na građane da vodu iz Moravice ne koriste za zalivanje voća i povrća.

- Treba da budu oprezni i ako imaju bunare u svojim dvorištima. Postoji mogućnost da je mazut i tu prodro, tako da dok se ne utvrdi suprotno, tu vodu ne treba koristiti. Voda iz gradskog vodovoda i iz Prilika je sasvim odvojena i dobra za piće. Ovo je velika nesreća za Ivanjicu, pa čak i ceo region, jer ova voda se koristi i u Čačku - poručio je Milorad Dramićanin, načelnik higijensko-epidemiološke službe.

Kako dodaje, šteta po riblji fond u Moravici je napravljena.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading