Masovno KOLABIRANJE zbog vrućine! Beograđani padali kao kruške po ulici, Hitna imala pune ruke posle

Autor:

Vesti

20.08.2019

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoke temperature donele su Hitnoj pomoći veliki broj poziva i intervencija, posebno na ulicama glavnom grada, i to najviše usled - kolabiranja!

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto ilustracija

- Od jutros do 14 sati imali smo 80 poziva, dešavalo se da su ljudi masovno kolabirali na ulicama. Verovatno su uzrok visoke temperature, a u pitanju su i starije i mlađe osobe - rekli su iz Hitne pomoći.

Kako dodaju iz ove hitne zdravstvene službe, Beograđani su se po svemu sudeći malo opustili nakon nedavnog zahlađenja, pošto su tokom prethodnog tropskog talasa bili veoma obazrivi i uglavnom su se pridržavali saveta lekara.

Pored visokih temepratura, dodatna opasnost je i veoma visok nivo UV zračenja koji je trenutno, prema podacima sa sajta Grada Beograda i Gradskog zavoda za javno zdravlje, u "crvenoj zoni". Zbog toga nadležni savetuju:

  • Minimalno direktno izlaganje suncu u periodu između 10 i 16h.
  • Ukoliko ste na otvorenom, boravite u hladovini, nosite odeću od prirodnih materijala koja pokriva što veću površinu tela, šešir širokog oboda i naočare sa staklima koja blokiraju UV zračenje.
  • Na kožu, a naročito na kožu otkrivenih delova tela, nanosite u debljem sloju kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom SPF 30+ na svaka 2 sata, čak i tokom oblačnih perioda
  • Obratite pažnju na svetle površine, kao što su pesak i voda, koje reflektuju UV zrake, odnosno sa čijih površina se odbijaju UV zraci i time povećavaju izloženost.

A koliko je toplo potvrđuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). Naime, u 15 časova izmerena je temperatura od 35 stepeni, a subjektivan osećaj je kao da je 38. Sa tendencijom daljeg rasta.

Prema prognozama meteorologa značajnije zahlađenje se ne očekuje narednih dana jer će do kraja nedelje temperature biti između 32 i 35 stepeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading