Šta kaže Zakon o radu o odmorima: Poslodavac OVO nikako ne sme da zahteva od vas!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

22.08.2019

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se godišnji odmor koristi u delovima, trajanje njegovog prvog dela ne može biti kraće od dve radne nedelje i mora da se iskoristi do kraja kalendarske godine za koju se ostvaruje pravo na godišnji odmor.

RepublikaFoto: pixabay.com
Poslodavac treba da se konsultuje sa zaposlenim o korišćenju odmora

Ne postoji mogućnost da se poslodavac i zaposleni dogovore o kraćem korišćenju prvog dela godišnjeg odmora, osim ako je reč o srazmernom godišnjem odmoru, koji u ukupnom trajanju ne iznosi dve radne nedelje, a preostali deo godišnjeg odmora zaposleni može da iskoristi odjednom ili na svoj zahtev u više delova, a najkasnije do 30 juna naredne godine.

Poslodavac treba da se konsultuje sa zaposlenim o korišćenju odmora

Poslodavac, u zavisnosti od potrebe posla, odlučuje o vremenu korišćenja godišnjeg odmora, ali uz prethodnu konsultaciju sa zaposlenim, objašnjavaju u Savezu samostalnih sindikata Beograda za "Politiku".

- Ako poslodavac zahteva od radnika da se preostali dani odmora iskoriste pre 30. juna, u tom slučaju on postupa u suprotnosti sa Zakonom o radu,jer je bez bilo kakve konsultacije sa zaposlenim odredio do kada mora da se iskoristi preostali deo godišnjeg odmora - napominju u Savezu.

Rešenje o korišćenju godišnjeg odmora poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi najkasije 15 dana pre datuma određenog za početak odmora.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

22.08.2019 08:59

Kako ste naivni ili se pravite,vi kao da radite na marsu.Koji privatnik poštuje godišnji odmor radnika,već određuje on kad i koliko prema svom poslu.Niko to ne konzroliše,a radnici jadni ćute plašeći se otkaza Prema tome gospodo ako hoćete novinarsku istinu krenite po privatnim preduzećima,mada ima toga i u javnim sektorima.