PONOVO POMOR RIBE, AL U JUŽNOJ MORAVI: Stradaju zbog fekalija i nedovršene kanalizacije

Autor: agencije

Vesti

27.08.2019

17:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žitelji sela Zlatokop i pecaroši primetili su i prijavili veću količinu uginule ribe u Južnoj Moravi neposredno nizvodno od ulivanja Vranjske reke, a o incidentu je obaveštena gradska uprava u Vranju, izjavio je danas predsednik mesne zajednice Zlatokop Ivica Nikolić.

RepublikaFoto: pixabay.com

Nikolić je rekao da je pomor veće količine ribe primećen pre dva dana, kod Zlatokopačkog mosta, kao i da se sumnja da je uzrok tome voda koju donosi Vranjska reka, koja u delu toka prolazi kroz Vranje, ali i nerešena kanalizacija u samom Zlatokopu.

- Imamo problem sa kanalizacijom u selu koja nije dovršena do kraja i u jednom delu se uliva direktno u reku, što dovodi do zagađenja reke, a do dela zagađenja verovatno dolazi i pre nego što Vranjska reka dođe do Zlatokopa. Ovo nije prvi put da imamo pomor ribe u blizini sela - kazao je Nikolić.

On je naveo da su žitelji Zlatokopa uznemireni zbog konstantnog zagađenja reke, koje povremeno postane kritično o čemu svedoči masovno uginuće riba na tom mestu, i zbog toga što se neke kuće u selu nalaze pored same obale reke.

- Imamo problem i sa bivšim kanalom za navodnjavanje koji nije u funkciji i koji ide preko njiva, a desilo se i da nije dobro projektovan tako da se napuni vodom posle svake kiše, a kada dođe do zapušenja non-stop je pun ustajale vode - rekao je Nikolić.

Očevici su u poslepodnevnim satima u nedelju primetili i prijavili veću količinu uginule ribe koja pliva Južom Moravom neposredno nakon ulivanja Vranjske reke, kojom je u tom trenutku tekla voda tamno sive, gotovo crne boje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading