LONČAR: Objavili smo rat korupciji u zdravstvu

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

13.09.2017

18:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar tvrdi da će nedavno formirana Komisija za borbu protiv korupcije u zdravstvu iskoreniti svaki oblik malverzacija u toj oblasti.

RepublikaFoto: Tanjug
Ministar Zlatibor Lončar formirao antikorupcijsku komisiju u zdravstvu

- Objavili smo rat korupciji u zdravstvu, hoćemo da svaki lekar koji prima mito bude kažnjen, a da se sa onih poštenih skine ljaga - kaže on.

Zadatak komisije biće ne samo da otkriva koji lekari primaju mito već i da sprečava nameštanje tendera prilikom renoviranja i nabavki opreme za domove zdravlja i bolnice.

Prema rečima ministara Zlatibora Lončara, već je dosta urađeno na planu suzbijanja korupcije u zdravstvu, ali će novoformirana komisija imati zadatak da u potpunosti iskoreni tu pojavu.

Nulta tolerancija

- Po dolasku na mesto resornog ministra, između ostalog, odmah sam postavio i "nultu toleranciju prema korupciji". Urađeno je dosta, ali se ne zadovoljavamo dok ne završimo posao. Problem korupcije u zdravstvu je dosta generalizovan i uopšten, što nije dobro. Želimo da svaki oblik korupcije ima svoje "ime i prezime", da bude personalizovan, a ne da svi oni pošteni lekari i ostalo medicinsko osoblje nose mrlju na svom belom mantilu zbog nesavesnih pojedinaca - kaže Lončar i pojašnjava:

- Hoćemo da se svaki pokušaj korupcije, makar i osnovana sumnja, odmah prijavi, a da se oni koji nanose ljagu profesiji lekara i ostalog medicinskog osoblja isteraju na čistac - rekao je Lončar za Informer.

Inače, antikorupcijska komisija imaće pet članova iz oblasti zdravstva, ekonomije, prava, policije i inspekcijskih poslova.

Pojačana kontrola

Na čelu će biti Vesna Dimitrijević iz Ministarstvu unutrašnjih poslova, koja naglašava da će pored davanja mita biti pojačana i kontrola velikih javnih nabavki prilikom kupovine medicinske opreme, lekova, sanitetskog materijala, izvođenja građevinskih radova...

- Nijedan dinar budžetskih para neće smeti da se potroši u zdravstvu a da se ne zna u šta je uložen. Takođe, proveravaćemo i namerno odlaganje hirurških intervencija i pružanje zdravstvenih usluga, jer i to ponekad može biti indirektan način da se pacijent pritisne i primora da da novac. Akcenat ćemo staviti i na one koji traže ili primaju novac za zapošljavanje na privilegovana radna mesta ljudi koji su nestručni i nemaju adekvatno obrazovanje - objašnjava Dimitrijevićeva.

Torlak koji ostaje srpski

Lončar je izjavio da je pronađen investitor koji će uložiti 40 miliona evra u Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" tako da "Torlak" ostane srpski.

On, međutim, nije otkrio o kom je investitoru reč.

- Nešto manje od godinu dana smo radili da nađemo nekoga ko će uložiti, a da ''Torlak'' ostane srpski, da ostane ovde i da proizvodi naše, domaće, vakcine. Našli smo investitora, koji bi uložio 40 miliona evra u to, koji je saglasan sa svim onim što je naša vizija ''Torlaka'' -rekao je Lončar za RTS.

On je istakao da je dobra stvar što "oni koji ulažu u to, oni imaju svoje tržište".

Međutim na pitanje ko će biti partner u "Torlaku", Lončar je rekao da "onaj ko želi da uloži, za sada ne želi da se pominje". 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading