Slavimo Svetog Evtihija: Ako vas čeka VELIKA ODLUKA obavezno idite u crkvu i IZGOVORITE OVE REČI!

Autor: Republika

Vesti

06.09.2019

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog sveštenomučenika Evtihija.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Sveti Evtihije bio je rodom iz Sevastopolja. Nakon što je čuo Hristovo Jevanđelje ostavio je svoje roditelje i prijatelje i pridružio se apostolu Jovanu Bogoslovu. Pratio ga je svuda i podražavao njegov život i naučio se nebeskoj mudrosti i iscrpeo je od njega Božiju blagodat. Napunio se apostolske revnosti i junački je iskorenjivao idolopokloničku zabludu.

Isto tako nakon što je sreo svetog apostola Pavla, sveti Evtihije je počeo da ga prati kao zvezda sunce i mnogo se potrudio sa njim propovedajući Jevađelje i junački podnoseći sve nevolje. Zato se smatra da je sveti Evtihije učenik obojice, svetog evangelista Jovana Bogoslova i svetog apostola Pavla.

Jednom su ga u tamnici dugo morili glađu i njemu je od Boga bio poslat hleb, a donela ga je nevidljiva ruka. Ovim hlebom se toliko okrepio da uopšte nije osećao muke na koje su ga stavljali. Drugom prilikom kad su ga nagog obesili na mučilištu i počeli da mu stružu kožu, iz njegovog tela je krenula da teče krv koja je ispunila vazduh divnim mirisom. A kada su ga posle ovoga bacili u vatru, iznenada je zagrmelo sa neba i pala je velika kiša sa snegom, pa se vatra ugasila, a svetitelj je ostao živ i nepovređen, slaveći Boga.

Kasnije su ga predali zverima da ga pojedu, ali su zveri pred njegovim licem postajali krotki kao ovce. Najčudnije što se desilo je to što je lav koji je bio pušten na njega progovorio ljudskim glasom i gromko je propovedao veličinu Gospoda i Spasa Isusa Hrista i time je zaprepastio sve koji su to gledali. Šta je tu čudnovato? Onaj ko je u prošlosti mogao da otvori usta Valamovoj magarici da govori kao čovek, zar nije mogao da učini i da usta lava progovore na ljudski način i da ukaže na izobličenje i posramljenje neznabožaca, a na slavljenje svemoguće Svoje sile? Jedan isti Gospod prisustvovao je i učinio čuda i tada i sad ovde.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Danas se pomolite...

Što se tiče toga kako je sveti apostol Evtihije okončao svoj podvig, zna se da je svezan odveden iz Efesa u svoju postojbinu Sevastopolj i tamo je skončao. Njegovu svetu glavu su odekli mačem, a Gospod Isus je ovenčao divnim vencem pobede

Veruje se da ljudi koju su danas pred nekom važnom odlukom svakako treba da odu u crkvu i pomole se ovom svecu koji će im pomoći da donesu pravu odluku, uz molitvu:

Istina stvari objavi te stadu tvome kao pravilo vere, obrazac krotosti i učitelja uzdržanja. Zbog toga si smirenjem stekao visoke počasti, a siromaštvom bogatstva: Oče Evtihije, moli Hrista Boga da spase duše naše.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading