Ministarstvo zdravlja ne sedi skrštenih ruku: Uprava za biomedicinu tražiće podatke o matičnim ćelijama od ugašene švajcarske kompanije

Autor: Tanjug

Vesti

19.09.2019

16:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprava za biomedicinu zatražiće tačne podatke o stanju uzoraka srpskih pacijenata i o tome će obaveštavati javnost, kao i korisnike usluga švajcarske banke matičnih ćelija "Krio sejv", saopšteno je danas nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja porodičnih banaka matičnih ćelija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja, takođe, ističe da po evropskim standardima i procedurama koje se i kod nas poštuju, kada je ovakva situacija i neka od banaka ima problema u poslovanju, ona obezbeđuje "back up" od strane drugih banaka, kako je to ovoga puta učinio "Famikord".

Naime, kompanija "Krio sejv" nije više član Udruženja porodičnih banaka matičnih ćelija, a Ministarstvo zdravlja je obavestilo porodilišta u Srbiji da se saradnja sa tom kompanijom, kao jedinom iz sektora porodičnih banaka matičnih ćelija prekine u cilju zaštite interesa pacijenata.

Kao i svaka oblast medicine i deponovanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika i poslovanje banaka matičnih ćelija, ima jasno definisane procedure i pravila rada koje kompanije iz ove oblasti poštuju, ističe se u saopštenju.

 

 

"Kompanija "Krio sejv" u Srbiji bila je u obavezi da o poteškoćama u radu blagovremeno obavesti Upravu za biomedicinu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kako bi Uprava za biomedicinu potom preduzela na vreme odgovarajuće mere, ali taj akt Krio sejva Srbija je izostao", navodi se u saopštenju.

Uprkos tome, nakon prenošenja vesti o problemima kompanije Krio sejv u Švajcarskoj, Ministarstvo zdravlja je po hitnom postupku preduzelo odgovarajuće mere i nakon obaveštavanja porodilišta o prekidu saradnje sa njima kontaktiralo je Famikord, najveću banku matičnih ćelija u Evropi koja je preuzela uzorke od "Krio sejva".

Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja juče je saopštila da je direktore svih državnih porodilišta obavestila da, do dobijanja zvaničnog obaveštenja o statusu kompanije Krio sejv Srbija, stave van snage ugovore sklopljene sa tom kompanijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading