Šteta od poplava 25 MILIONA EVRA: Utvrđen bilans potopa u Srbiji u junu, pomoć i novcem Svetske banke

Autor: blic.rs

Vesti

19.09.2019

20:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šteta od elementarnih nepogoda koje su u junu pogodile Srbiju iznosi oko 25 miliona evra. Najviše štete zabeleženo je na području Kraljeva, čak 17 miliona evra, odnosno dve trećine ukupne štete.

RepublikaFoto: Tanjug/S. PETROVIĆ
Kraljevo u junu

Delove Srbije početkom juna pogodile su poplave, a najteže je bilo u okolini Kraljeva, Kniću, Novom Pazaru, Guči, Koceljevi... U mnogim mestima proglašena je i vanredna situacija, a u velikom broju domaćinstava i preduzeća pričinjena je velika šteta. Posle sabiranja štete, bilans je da je ona 25 miliona evra.

Najteže je pogođen kraljevački kraj, gde je ukupna šteta, sa ukalkulisanim privrednim gubicima, oko dve milijarde dinara. Zanimljivo je da su pod vodom u junu ove godine bila kraljevačka naselja koja nisu bila poplavljena ni 2014. Upravo su ona najviše stradala u junskim poplavama.

Osamdeset procenata onih koji su u Kraljevu pretrpeli štetu na svojim objektima dobili su pomoć Vlade Srbije, preostalo je još 20 procenata s obzirom na to da postoji određeni broj žalbi.

- Po završetku procedure, i ovi građani koji budu ispunili uslove, dobiće pomoć - kaže Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

U izveštaju kraljevačkih stručnih službi, osim štete na stambenim, poljoprivrednim i infrastrukturnim objektima na području grada, uračunati su i gubici firmi i preduzetnika koji zbog poplave nekoliko dana nisu mogli da obavljaju svoju delatnost, što je izazvalo gubitak - kazao je gradonačelnik Predrag Terzić na sednici Gradskog veća.

RepublikaFoto: Tanjug/S. PETROVIĆ
Tekst potpisa

Samo u industrijskoj zoni Šeovac nabujala voda iz obližnje rečice Makve poplavila je pogone u nekoliko preduzeća. Voda je nadolazila u talasima, a u hali su mašine bile čak 80 centimetara pod vodom. Štete od poplava pretrpelo je i niz drugih manjih privrednika u pogonima smeštenim po obodu grada i u selima na teritorij grada Kraljeva, a štete na usevima i u objektima za uzgoj i tov stoke takođe su veće nego 2014. godine.

Terzić očekuje pomoć Vlade Srbije. Kaže da je lokalna samouprava već dobila 114 miliona dinara za regulaciju vodotokova prvog reda i pritoka Zapadne Morave.

- Domaćinstva primaju pomoć, a u saradnji sa Vladom i predsednikom Srbije, očekujemo još veća finansijska sredstva kako bismo rešili infrastrukturna pitanja. Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta je gotovo završilo sva merenja neophodna za projektovanje mostova. Čim Institut za puteve završi projekte, krećemo u izgradnju - napominje Terzić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANIČIĆ

Kuće u Ulici Miroslava Andrića u naselju Ribnica u Kraljevu potpuno su stradale u junskim poplavama. Čak pet kuća imalo je totalnu štetu, a stanovnici su morali da se isele. Nameštaj, podovi i zidovi potpuno su bili uništeni. Pojedini još nisu renovirali kuće, a stiže jesen.

- Dva meseca nam je trajala agonija jer nam je poplava bukvalno sve uništila. Kada se voda povukla, sve stvari smo morali da bacimo. Spavali smo na dušecima. I onda počinje iščekivanje pomoći. Skoro dva meseca smo čekali da nam uplate 200.000 dinara. I još se nismo zakrpili. Ostao nam je laminat i nedostaje nam neki nameštaj. Para nemamo više. Možda nam neko dodeli stari nameštaj - priča za Željko Merdović iz Ribnice.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading