U Srbiji oko 1.500 dece prima terapiju hormona rasta, poremećaj se uglavnom otkrije prekasno!

Autor: Tanjug

Vesti

19.09.2019

20:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji trenutno oko 1.500 dece prima terapiju hormona rasta, a iz udruženja Horast, uoči Svetskog dana dece niskog rasta, upozoravaju da nizak rast može ukazivati i na ozbiljan zdravstveni problem i da je zato rano otkrivanje poremećaja od izuzetnog značaja.

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Udruženje osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom ocenjuje da deca niskog rasta u Srbiji s velikim zakašnjenjem stižu do endokrinologa, odnosno tek u pubertetu, kada medicina može da uradi manje nego kad je dete upućeno na lečenje u predškolskom uzrastu.

- Polovini dece poremećaj se dijagnostikuje onda kada je prekasno za terapiju koja je danas svima dostupna i besplatna - navode iz udruženja i dodaju da je važno početi lečenje onda kada je poremećaj nastao, a obavezno pre puberteta, jer se 85 odsto telesne visine dostiže pre adolescencije.

Ističu i da nisu sva deca niskog rasta zdrava deca, jer mogu da boluju od hipotireoidizma, glutenske enteropatije, hroničnih bubrežnih bolesti, urođenih srčanih anomalija.

Navode da je neophodno obratiti se lekaru ukoliko je dete dosta niže od svojih vršnjaka, te dodaju da dete u toku prve godine u proseku trebalo da poraste oko 22 centimetra, u drugoj oko 12, u trećoj osam, a potom oko četiri centimetra godišnje do puberteta.

Iz udruzenja pozivaju roditelje da uz pomoć besplatne aplikacije za mobilne telefone "Karta rasta" redovno proveravaju da li se njihovo dete nalazi u optimalnoj zoni rasta i da se, ukoliko otkriju da se dete nalazi u riziku zbog niskog rasta, blagovremeno obrate svom pedijatru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading