VAŽAN VIKEND ZA VERNIKE! Sutra slavimo Joakima i Anu: Sve podredite NJIMA, razmislite da li ste im dovoljno posvećeni!

Autor: Republika

Vesti

21.09.2019

16:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovog vikenda Srpska pravoslavna crkva proslavlja dva velika praznika, a oba su posvećena Bogorodici. Ovi dani značajni su za sve vernike jer ih prati nekoliko verovanja i običaja koje treba ispoštovati zarad dobre sreće - a oni su prvenstveno usmereni na žene.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik Rođenje presvete Bogorodice Marije, poznatiji u narodu kao Mala Gospojina, koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom.

Danas se slavi uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu. Smatra se veoma bitnim praznikom i za njega se vezuju brojna verovanja i običaji.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Mala Gospojina je praznik koji na centralno mesto postavlja ŽENU

Praznik koji je posvećen Bogorodici Mariji i koji se obeležava na današnji dan se u našem narodu slavi uz brojne živopisne običaje, a posebno se raduju žene, jer je veliki broj običaja vezan za rađanje dece. Kao i na Veliku Gospojinu, žene danas ne bi trebalo da se prihvataju poslova u kući i oko nje.

Nekada je Mala Gospojina označavala vreme kada se počinje sa jesenjim oranjem i setvom. Veruje se da lepo vreme na ovaj praznik najavljuje vedru jesen i suvu zimu.

Često se za Malu Gospojinu kaže da je veseo praznik jer su jesenje svadbe obično počinjale od ovog datuma, posebno jer se verovalo da će ugovaranje braka na Malu Gospojinu doneti mladencima poseban blagoslov.

Pored toga mnogi slave Malu Gospojinu kao krsnu slavu, a održavaju se i brojni vašari i sabori, u čast Bogorodice, pa bi trebalo lepo da se sredite i obučete.

Prema starom narodnom verovanju, lekovito bilje koje se sakupi između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, ali se od danas više ne ide u šumu, jer napolje izlaze zveri i i priroda se sprema za zimu.

Sutra slavimo svece Joakima i Anu, roditelje Bogorodice Marije

Sveti Joakim i Ana živeli su 50 godina u braku, bez dece. Živeli su od samo trećina svojih prihoda, jer su drugi deo davali siromašnima, a treći crkvi.

Međutim, nisu mogli da imaju dece, što ih je dugo mučilo. Jednom prilikom, kada su otišli u Jerusalim da prinesu žrtvu Bogu, sveštenik im je rekao „Nisi dostojan da se iz tvojih ruku primi dar jer si bezdetan“.

To ih je veoma rastužilo, pa su po povratku kući krenuli da se mole za jedno dete. U starosti su ga i dobili, i to Presvetu Bogorodicu. Joakim je živeo 80 godina, a Ana 79.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ova nedelja je dan kada treba da se posvetite RODITELJIMA

Danas je dan treba provesti vreme u krugu porodice, naročito sa roditeljima. Izbegavajte svađe, jer prema verovanjima, ko se u krugu porodice danas posvađa, teraće ga maler cele godine.

U nekim delovima Srbije postoji običaj da se na današnji dan dele pokloni dragim osobama koji bi trebalo da budu umotani u crveni papir, ili imaju neki crveni detalj na sebi.

Rasuđivanje na današnji dan kaže:

Milostinju ne treba davati s gordošću nego sa smirenjem smatrajući onoga kome se daje milostinja boljim od sebe. Ne reče li sam Gospod: meni učiniste ono što učiniste malim i siromašnim.

Ako, dakle, dajemo milostinju ma u čije drugo ime, ili u ime svoje, ne možemo izbeći gordosti, koja čim se pojavi u srcu ništi sva učinjena dobra dela. I kad dajemo prosjaku kao prosjaku a ne kao Hristu, ne možemo izbeći ni gordosti ni prezrenja. A šta vredi činiti čoveku milostinju gordeći se sobom i prezirući čoveka? Vrlina nije vrlina, ako se pomeša s grehom, kao što mleko nije mleko, kad se pomeša sa gasom ili sirćetom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading