Finansijer "Žute patke" na listi kod Kurtija

Autor:

Vesti

27.09.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saradnik NVO, koji je stajao iza višemesečnih protesta u Beogradu, čiji je simbol bila žuta patka, Albanac s Kosova Haki Abazi (on je i direktno finansirao te proteste), inače poznati direktor Rokfeler fondacije za Balkan, odlučio je da napusti filantropiju i borbu za ljudska prava i da se pridruži pokretu Samoopredeljenje uoči kosovskih izbora. Time je Abazi postao kandidat na listi stranke na čijem čelu je Albin Kurti, veliki mrzitelj Srba koji nema ratnu prošlost, ali mu hapšenja, pa i boravak u zatvorima, ne manjkaju.

RepublikaFoto: youtube.com/Tribuna Channel
Haki Abazi

Rokfelerov đak Haki Abazi otvoreno se zalaže za destabilizaciju Srbije finansiranjem dela nevladinog sektora u raznim segmentima, kao i za ujedinjenje Kosova i Albanije, odnosno projekat stvaranja "velike Albanije".

Što se tiče njegovog novog partnera Kurtija, poznato je da, kada je reč o Srbiji, on nije za ZSO, a sva je prilika ni za Briselski sporazum. Za dijalog Beograda i Prištine jeste, ali pod uslovima koje odredi Priština, što je njegov stari stav. Ipak, i to je promena u odnosu na nekadašnji pogled na stvari - da je njegov oštar protivnik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Prema mišljenju analitičara, upravo Kurti ima velike šanse da na izborima 6. oktobra otvori put za dolazak do političke funkcije, čime bi i Abazi, zagovornik projekta "velike Albanije", mogao da nastavi sa svojim planovima razbijanja Srbije. Kako su mediji pisali, Rokfelerova fondacija je za specijalne projekte u Srbiji izdvojila milione dolara, a čak je i Aleksandar Vučić sa mesta premijera tokom skupštinske rasprave o izboru nove vlade rekao da je u kampanju oko afere "Savamala" uloženo najmanje tri miliona evra.

Drecun: Rokfelerova fondacija daje podršku Samoopredeljenju da bude deo nove izvršne vlasti

Navodno je Haki Abazi bio glavni "oficir za vezu i finansije" između zapadnih fondacija i šefova protesta u Srbiji. U njegovoj zvaničnoj biografiji piše, međutim, da se bavi razvojem civilnog sektora na Balkanu, a predstavlja se kao stručnjak za geopolitiku. Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun za Srpski telegraf kaže da mu se čini da Rokfelerova fondacija daje podršku Samoopredeljenju da bude deo nove izvršne vlasti u Prištini.

MOJ STAV: Božidar Spasić

RepublikaFoto: youtube.com/Goli Zivot TV HAPPY
Božidar Spasić

Bitno je da se isprate tokovi novca i utvrdi kome je i zašto on uplaćen. Rokfelerova fondacija i njima slični ne daju pare tek tako, već to rade po nalogu Vašingtona

- Pa se tako Rokfelerov đak Haki Abazi direktno uključuje kao politički akter, a znamo da se Samoopredeljenje zalaže za "veliku Albaniju" i suštinski je protiv dijaloga sa Beogradom. Samim tim što je Abazi na Kurtijevoj listi, ako osvoje dovoljan broj glasova i uđu u izvršnu vlast, Rokfelerova fondacija imaće uvid i kontrolu nad onim što se dešava na Kosmetu. U svakom slučaju, ništa dobro za nas - zaključuje Drecun.

Činjenice o Hakiju Abaziju

* od 2007. programski direktor Fondacije braće Rokfeler za zapadni Balkan

* prethodno bio direktor kancelarije kosovskog Ist Vest menadžment instituta

* šef UO foruma Grentmejkers Ist i član upravnih odbora nekoliko međunarodnih organizacija

* diplomirao informatiku i menadžment, a školovao se na Kosovu i u Americi

* govori engleski, albanski, srpski, a zna i osnove persijskog dijalekta dari

Srpski telegraf pokušao je da stupi u kontakt sa Abazijem preko broja mobilnog koji smo dobili od kolega, ali bezuspešno.

Otac hapšen zbog špijunaže

Otac Hakija Abazija Hasan Abazi iz Uroševca uhapšen je uoči izbora 2012. u Srbiji zbog sumnje da se bavi špijunažom. Ipak, pušten je iz zatvora posle velikih urgencija iz zapadnih ambasada.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading