PATRIJARH IRINEJ NE MARI ZA PRETNJE: Putujem u Crnu Goru, po svaku cenu!

Autor: kurir.rs, Republika

Vesti

27.09.2019

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U duhu ove poruke, koju je preneo svojim najbližim saradnicima, patrijarh srpski Irinej priprema svoju posetu manastiru Podlastva, gde će večeras i sutra biti održana proslava obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki kotorskoj. Uprkos zdravstvenim problemima i kampanji koju vode pojedina crnogorska udruženja, poglavar SPC čvrsto je rešen da poseti svoju kanonsku teritoriju - Mitropoliju crnogorsko-primorsku - i zajedno sa vernicima učestvuje u svetkovini u Grblju.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Patrijarh Irinej

Stav Srpske patrijaršije, ali i organizatora molitvenog skupa kod Budve, jeste da ne reaguju na provokacije koje su prethodnih dana dolazile iz krugova crnogorskih neonacionalista. Pojedine organizacije i udruženja, bez većeg autoriteta u narodu, širenjem niza optužbi vršile su pritisak na državne organe kako bi sprečile dolazak srpskog prvojerarha.

Vernici u Crnoj Gori, nasuprot njima, sa radošću se pripremaju za dolazak patrijarha i poručuju da Irinej dolazi "na svoje i među svoje".

Dolazi nam naš patrijarh. Cela Boka je zbog toga u radosti - kaže gradonačelnik Budve i član Organizacionog odbora proslave Marko Bato Carević. - Srpski narod na ovom prostoru ima istoriju koja je potkrepljena činjenicama i kojom se ponosimo. Svoji smo na svome! Boku kotorsku niko neće da odvaja i prisvaja, ali ne može joj se ni braniti da bude ono što je bila vekovima, a to je - svoja - kaže Carević.

RepublikaFoto: youtube.com/NOVI TV
Marko Bato Carević

U nameri da poseti Grbalj patrijarha srpskog Irineja neće omesti ni narušeno zdravlje. Uprkos nešto drugačijem režimu života i rada, poglavar SPC se, ipak, odlučio za putovanje u Crnu Goru.

- Njegova svetost se još prošle nedelje vratio redovnim obavezama. Njegovo stanje je sasvim dobro, mada je od lekara dobio stroga uputstva o budućem režimu života - preneo nam je jedan od saradnika poglavara SPC. - Patrijarh je vrlo ozbiljno shvatio preporuke lekara, posebno deo koji se tiče dalekih putovanja i prevelikog broja obaveza. Prosto rečeno, disciplinovan je pacijent, svestan tereta dužnosti koji je godinama nosio.

Poglavar SPC važi za čoveka izuzetno dobrog zdravlja i snažne telesne građe. Lekarski tim, međutim, upozorio ga je da mora da svede radni angažman i da proredi višednevne službene posete. Time se objašnjava i njegov izostanak sa prošlonedeljne svečanosti osvećenja novog hrama u manastiru Ćelije, kod Valjeva.

Crnogorski pokret ne želi srpskog patrijarha

Uoči sutrašnjeg velikog događaja u Boki, Crnogorski pokret apelovao je na državni vrh Crne Gore da svojim autoritetom stanu u odbranu državnog i nacionalnog integriteta i zabrane ulazak u zemlju srpskom patrijarhu. Svoj zahtev opravdali su navodnim "nasrtajem beogradske patrijaršije na dignitet države Crne Gore".

- Kada je u pitanju Crna Gora, patrijarha ništa neće sprečiti da otputuje i sretne se sa vernicima - kažu u Patrijaršiji SPC.

Svečanost u manastiru Podlastva počinje u 18 časova, dočekom patrijarha, i nastavlja se liturgijom sutra u 9 časova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Rea

27.09.2019 17:59

Jedva cekamo da nam dodjete.